Afbeelding

PVV Tholen wil handhavers RUD bewapenen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Als het aan Gerrit Bril (PVV Tholen) ligt, worden de handhavers van de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland uitgerust met een wapen. "Boa's willen uitgerust worden met wapens", stelde Bril tijdens de commissievergadering Ruimte van afgelopen week.

Dat blijkt volgens Bril ook uit de petitie die de Nederlandse BOA Bond begin juni is gestart om boa's te bewapenen. "Wanneer mensen zien dat je als BOA geen wapens draagt, zien ze je als een gemakkelijk doelwit. Zonder wapenstok en pepperspray nemen ze je niet serieus", stelt de BOA Bond. Het onderwerp kwam ter sprake tijdens het bespreken van de begroting van de RUD, waarin staat dat er de komende tijd extra mensen aangenomen worden bij de omgevingsdienst. Bril wil dat hierbij gekeken wordt naar geschikte kandidaten die een wapen kunnen dragen, zoals een wapenstok en pepperspray.

Wethouder Frank Hommel vindt het idee van Bril erg prematuur. "Hiermee zegt u ook iets over de tegenpartij waar gecontroleerd wordt en dat zijn de Thoolse ondernemers. Om nu al te zeggen dat onze ondernemers dusdanig gebekt zijn dat we nu al rekening moeten gaan houden met dat er wapens gedragen gaan worden, dat vinden we te prematuur." Volgens Bril gaat het niet om bedrijfscontroles, maar vooral de controles tijdens nachtelijke uren in het buitengebied waarbij controleurs zich niet veilig voelen. De overige partijen laten weten eerst cijfers te willen zien over het veiligheidsgevoel van de medewerkers voor ze een besluit nemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief