Op de Open Dag van DOT was er genoeg leuks en boeiends te beleven. FOTO JOSIEN MATHLENER
Op de Open Dag van DOT was er genoeg leuks en boeiends te beleven. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

'Zo gezellig om hier terug te komen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN – In navolging van vele jaren hield DierenOpvangcentrum Tholen (DOT), waar de Elkie Stichting en het CVAB onderdeel van uit maken, zaterdag haar Open Dag. Het publiek kon al dan niet in gezelschap van de eigen huisdieren komen kennismaken met het reilen en zeilen bij DOT. Naast de openstelling van het bedrijf waren er tal van activiteiten te beleven voor de belangstellenden.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Over een klein half jaar is het alweer 30 jaar geleden dat het dierenpension CVAB in Bergen op Zoom werd opgestart. In 1995 verhuisde het naar de huidige locatie aan de Roolandsedijk in het buitengebied van Tholen. Hoewel het niet altijd even vlekkeloos is verlopen, gaat het volgens Angelina Verhoek momenteel helemaal super. Samen met Cok Verhoek begeleidt zij DOT. "De recessie is duidelijk voorbij. Steeds meer honden en katten logeren bij ons, dan dat ze elders bij familie worden ondergebracht." De Open Dag is, aldus Angelina, bedoeld om belangstellenden de gelegenheid te bieden kennis te komen maken met DOT en met hoe het er aan toe gaat en te zien waaruit de werkzaamheden bestaan. "Het gaat vooral om het lekker komen kijken." Bij DOT zien ze op zo'n dag ook wel geïnteresseerden voor adoptie, maar zij dienen naderhand nog eens terug te komen, zodat er geen sprake is van een impulsadoptie.

Bekenden
Het mooie aan de Open Dag is dat veel belangstellenden oude bekenden zijn die bij DOT een dier hebben geadopteerd. Op deze dag komen ze samen met hun huisdier DOT bezoeken. Zuiderbuur Avalon Timmermans adopteerde vijf jaar terug hun inmiddels 15-jarige hondje Karin bij DOT. De senior op vier pootjes vormt een duo met Timmeke uit een asiel in Essen komt. "We vinden het zo gezellig om hier terug te komen, het voelt hier goed en de dieren worden goed verzorgd. Karin en Timmeke gaan hier ook vol pension hoor", vertelt Avalon met een brede lach. Naast dat ze met haar man weer eens even bij de dierenopvang liet zien hoe goed het hun 'kindjes' vergaat, kon ze het, net als andere bezoekers, het niet laten om te speuren bij de inpandige rommelmarkt. "Ik heb al een tas vol spulletjes", aldus de blijde Vlaamse. Binnen was ook te zien hoe de pensiongasten en asieldieren gehuisvest waren.

Stands
Het buitenterrein bood ruimte aan verscheidene stands die in relatie met dieren stonden. Tevens presenteerden Stichting Amivedi en dierenkliniek De Eendracht zich op de Open Dag. De jeugd vermaakte zich er met het springkussen of vergaapte zich aan de konijntjes. Een ponyritje maken behoorde eveneens tot de mogelijkheden. Ook stond er onder meer een generale repetitie behendigheid op het programma. Vanuit het Spaanse Catalonië waren Arnoud Kok en Samentha Barham naar hun contactadres DOT gekomen.

Zij runnen in Catalonië en Andorra de dierenopvanglocaties Associació Pels Animals de Pirine (A.P.A.P.). Inmiddels hebben 40 van hun asielhonden, oud en jong, in Nederland geweldige nieuwe onderkomens gevonden. "Toen wij ruim een decennium terug in Andorra kwamen, zagen we dat honden er alleen gevoed werden. Ze werden niet verzorgd en bij ziekte gedood. Daar hebben we verandering in gebracht." Voor het publiek was er op de Open Dag dus niet alleen leuks te beleven, maar ook veel boeiends te vernemen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief