Afbeelding
Foto: Shutterstock

Inwoners moeten GFT-afval nog beter gaan scheiden

Door: Marijn Riemens algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen deelt komende weken groene GFT-bakjes uit aan haar inwoners. Deze bakjes moeten ervoor gaan zorgen dat het grijze en groene afval makkelijker van elkaar gescheiden wordt. Uit sorteeranalyses is namelijk gebleken dat dertig procent van het groene afval in de grijze container van Thoolse bewoners terechtkomt.

Het groene afval in de grijze container bestaat voornamelijk uit etensresten. Tijdens warme dagen kan dit afval gaan stinken en zelfs leiden tot stankoverlast. Daarom hebben zowel de gemeente als haar inwoners het afgelopen jaar tijdens het project 100-100-100 nagedacht over manieren om afval beter te scheiden. Groene GFT-bakjes moeten dit nu mogelijk gaan maken. Deze exemplaren hebben een met een filter uitgeruste deksel die ervoor zorgt dat er geen geuren van het afval vrijkomen en fruitvliegjes geen kans krijgen.

De bakjes kunnen gemakkelijk worden opgeborgen op het aanrecht of in een keukenkastje en worden samen met een paar rollen composteerbare biozakjes bij alle Thoolse huishoudens afgeleverd. De biozakjes, die verkrijgbaar zijn bij verschillende winkels en supermarkten, kunnen na gebruik in de groene container worden gegooid.

Afvalstoffenheffing

Door afval beter te scheiden, kunnen de kosten voor het inzamelen en verwerken ervan worden verminderd. Hierdoor kan de afvalstoffenheffing dalen, waardoor inwoners van de gemeente Tholen minder hoeven te betalen. Het composteren van groenafval en etensresten is per ton 30 euro goedkoper dan dat het samen met het restafval wordt verbrand. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief