Puck Meijer met twee van haar werken die tentoon worden gesteld tijdens de Salon van Tholen FOTO REMKO VERMUNT
Puck Meijer met twee van haar werken die tentoon worden gesteld tijdens de Salon van Tholen FOTO REMKO VERMUNT

Kunstenaars promoten zichzelf bij Salon van Tholen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - In het atrium van het gemeentehuis zijn van 3 juli tot en met 29 augustus weer verschillende kunstwerken te bewonderen. Voor de tweede keer wordt de Salon van Tholen gehouden, waarbij zes schilders en drie beeldende kunstenaars hun werk tonen aan het publiek. Tijdens de openingstijden van het gemeentehuis én op zaterdag van 09.00 tot 12.00 uur.

Het idee voor een Salon van Tholen is afkomstig van kunstenares Puck Meijer uit Sint-Maartensdijk. "Al in de zeventiende eeuw ontstond de Salon van Parijs, waarbij kunstenaars die net afgestudeerd waren hun werk aan de man brachten", vertelt de kunstenares. Zo'n zelfde tentoonstelling heeft vroeger ook plaatsgevonden in Domburg en ik dacht: 'Dan kunnen we dat op Tholen ook'. Zo gezegd, zo gedaan.

Kunstenaars

Vorig jaar werd de eerste Salon van Tholen gehouden, waarbij kunstenaars kunnen laten zien waar ze mee bezig zijn. In het atrium van het gemeentehuis krijgen verschillende kunstenaars van het eiland de kans om hun werk tentoon te stellen. "We hebben maar beperkt de ruimte, dus we kunnen niet alle kunstenaars de ruimte bieden", legt Meijer uit in haar atelier. "Vorig jaar hadden we tien kunstenaars en dit jaar zijn dat er negen. Dat komt niet vanwege een afnemende belangstelling, maar met de grootte van de werken. We hebben ruimte voor zes schilders en dan zijn er nog een aantal vitrines voor beeldende kunst."

Verschillende kunst

Toeval wil dat dit jaar precies zes schilders zich hebben aangemeld. "Daar ben ik erg blij mee, anders moet je toch keuzes gaan maken." Volgens Meijer worden er alleen professionele werken tentoongesteld van een bepaalde kwaliteit. "Verder hebben we geen strenge selectieprocedure, de werken mogen alleen niet aanstootgevend of racistisch zijn." Naast de schilders zijn er ook drie beeldende kunstenaars. "We hebben een textielkunstenaar, een glaskunstenaar en iemand die keramiek beschilderd", legt Meijer uit. Omdat er een beperkte ruimte is, is de Salon van Tholen niet volledig. "Maar, je krijgt wel een goede indruk van de kunstenaars op het eiland." Daarnaast hebben zowel toeristen als inwoners van de gemeente Tholen natuurlijk de mogelijkheid om op iedere eerste zaterdag van de maand een kijkje te nemen bij de verschillende kunstenaars op het eiland tijdens de Open Atelierroute, waaraan zo'n twintig kunstenaars meedoen. "De Salon van Tholen is een soort introductie, waarbij je al kennis kan maken met een aantal kunstenaars, zodat je tijdens de Atelierroute een duidelijker beeld hebt van welke ateliers je wil bezoeken."

Bezoek

Volgens Meijer sluiten de twee evenementen mooi op elkaar aan. "Als je meedoet aan de Open Atelierroute is dat toch een soort verplichting, want je moet wel op die zaterdagen aanwezig zijn. Niet iedere kunstenaar wil daaraan meewerken." Daarentegen is de Open Atelierroute maar één keer per maand en de Salon van Tholen is een stuk vaker te bezoeken. Hoeveel bezoekers de Salon van Tholen vorig jaar heeft getrokken is lastig om te zeggen, omdat niet iedereen speciaal voor de tentoonstelling naar het gemeentehuis komt. "Toch merk je wel dat mensen er komen kijken. Ik kreeg vorig jaar iemand in mijn atelier die de tentoonstelling had gezien. Ze vonden het zo mooi dat ze één van mijn werken wilde kopen." Naast dat het voor de kunstenaars publiciteit oplevert, draagt het volgens Meijer ook bij aan de promotie van Tholen. "Je zet zowel met de Open Atelierroute als met de Salon van Tholen de gemeente toch op de kaart." In de toekomst hoopt Meijer dan ook door te mogen gaan met de Salon van Tholen. "De samenwerking met het Cultuurplein en de gemeente is in ieder geval heel goed."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief