Tegenwoordig werkt Jeroen als verhalenverteller
Tegenwoordig werkt Jeroen als verhalenverteller

Jeroen van Hoek draagt voor in de Ridderzaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - Jeroen van Hoek uit Sint-Maartensdijk mag op zaterdag 30 juni zijn verhaal vertellen én een gedicht voordragen tijdens de jaarlijkse Veteranendag in Den Haag. De 37-jarige Jeroen is zelf veteraan, maar kon bij het Korps Commando Troepen toch zijn draai niet vinden. Tegenwoordig vertelt hij de verhalen die hij heeft meegemaakt als verteller en inspirator.

Als eerbetoon aan de ruim 111.000 veteranen in Nederland wordt iedere laatste zaterdag in juni de Nederlandse Veteranendag gehouden. Speciale gasten dit jaar zijn onder andere de heer A. Du Pon (105) als oudste mannelijke veteraan en mevrouw A.F. K. Krijgsman (100) als oudste vrouwelijke veteraan. Du Pon werd ingezet aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Kesteren. Mevrouw Krijgsman was actief in het verzet en later als militair verpleegkundige in voormalig Nederlands-Indië. Naast deze bijzondere gasten is ook Jeroen van Hoek uit Sint-Maartensdijk aanwezig. Als kleine jongen had hij nooit gedacht bij de commando's te gaan. Maar, toen hij er begon had hij nooit gedacht ooit weer weg te gaan.

Kameraadschap

Hij vertelt: "Toen ik de HTS afrondde zag ik het niet zitten om een computerbaan te hebben. Ik solliciteerde voor vlieger, maar kwam bij de commando's terecht. Het avontuur en kameraadschap vond ik heel mooi." Hij werkte van 2004 tot 2015 voor Defensie. In 2009 ging Jeroen naar Afghanistan waar negatieve en positieve ervaringen hand in hand gingen. Hij verloor een collega, maar twee maanden later voerden ze een succesvolle operatie uit om de Taliban terug te dringen. "Toen bleek, we doen het niet voor niks."

Creativiteit

Toch bleek zijn leven als militair niet helemaal te zijn wat hij ervan verwacht had. "Militair zijn was voor mij als een verblijf in het buitenland. Het is opwindend, maar niet mijn thuis." Schrijven was daarentegen altijd al de rode draad door zijn leven geweest en na zijn uitzending naar Afghanistan is Jeroen van Hoek zich meer gaan richten op die creatieve kant. "Eerst als grafisch ontwerper en vervolgens als schrijver, dichter en verhalenverteller." De combinatie tussen het veteraan zijn, maar ondertussen ook een verteller zijn, heeft ervoor gezorgd dat Jeroen dit jaar zijn verhaal mag vertellen tijdens Veteranendag in de Ridderzaal, waar onder andere koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en minister Bijleveld bij aanwezig zullen zijn. Daarnaast gaat hij ook ter plekke een gedicht schrijven.

Veteranenverhalen

Hoewel het voor Jeroen van Hoek een grote eer is, is hij slechts een klein onderdeel van het volledige programma. Tijdens de openingsceremonie in de Ridderzaal staan verhalen van verschillende veteranen centraal, zoals ook dat van gewondenverzorger Roy Schuurmans die zich in 1993 opgaf voor een missie naar Rwanda. En Afghanistan-veteraan Maartje van Spijker die tijdens de Slag om Chora in Afghanistan een collega verloor.

Jeroen van Hoek was tien jaar militair toen hij het roer omgooide


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief