Danny Goossen legt uit hoe je aas aan de haak rijgt.
Danny Goossen legt uit hoe je aas aan de haak rijgt. Foto: Frits Simons
fotoalbum

Jeugdvisdag HSV De Zeebaars bracht veel enthousiasme op

Door: Amber Kuijs algemeen

SINT-MAARTENSDIJK/RILLAND-BATH – Een kleine 25 jongeren onder wie vier meisjes hebben zaterdag 14 juli een prachtige zeevisdag meegemaakt die zowel uit theorie als uit praktijk bestond. Natuurlijk was het echte vissen het leukst en de buit was niet mis voor een kleine twee uurtjes vissen: 10 botten, 2 tongen en 1 zeebaars.

DOOR FRITS SIMONS

Het initiatief was uitgegaan van Jeugd- en jongerenwerk Tholen om de jeugd beweeglijk en actief te krijgen. Daarom heet het ook Let's move around. HSV had de organisatie verder in handen en deed dit als altijd uitstekend. Dat alle jongeren zo razend enthousiast waren was zeker ook mede te danken aan de ervaren zeevisser en deskundige Danny Goossen die op humoristische wijze de jeugd wist te boeien en hen ook overal actief bij betrok.

Welke vissen?
In de Haestinge zaten de jeugdige vissertjes al voor de klok van elven te wachten. Sommigen hadden laarzen aan, anderen waren op hoge schoenen maar de meesten gewoon op hun gympjes. Voorzitter Martijn Wesdorp gaf een overzicht van wat er allemaal gebeuren ging. Al snel gaf hij het woord aan Danny Goossen die vragenderwijs de jeugd liet vertellen wat zeevissen eigenlijk is en waar het gebeurt: strand, dijk en haven. Daarna kwamen de vissen via een presentatie één voor één naar voren: platvis tong is een zomervis, paling is zowel zoet- als zoutwatervis en erg slijmerig, zandhaaien, platvis bot, zeebaars met zijn stekels, platvis schar die een wintervis is net als de gul.

Nog nooit gevist
De 11-jarige Bas Krijger uit Scherpenisse: "Ik heb nog nooit gevist maar het lijkt me wel leuk en daarom heb ik me opgegeven. Ik vond de presentatie leuk en heb er vooral van geleerd wat je allemaal nodig hebt om te kunnen zeevissen. Ik ben wel eens meer bij de Westerschelde geweest toen we in Yerseke waren. Van de genoemde vissen kende ik alleen de zeebaars."

Materialen
Goossen had een flinke hengel meegenomen en liet zien hoe het allemaal werkte: uitgooien, de verschillende soorten lood, de steun voor de hengel, de molen en de haakjes. De tijd vloog voorbij en iedereen werd er actief bij betrokken. Goossen: "Je ziet toch wel dat dit veel leuker is dan op je iPad turen. Iedereen was het met hem eens.

Aas
De verschillende soorten aas waren door de aanwezige vrijwilligers van De Zeebaars gestoken met een riek of opgezogen met een tappenpomp. Het was allemaal te zien in de Haestinge. Voor het aas zelf ging iedereen in een kring rond Danny staan en ze mochten het van dichtbij allemaal zien, aanraken en bewonderen. Het ging om slikzagers, gewone zagers, witjes, pieren en nog een paar minder bekende. Er werd ook geshowd hoe het aan de haak moest worden geregen.

De praktijk
Na onderlijnen uitproberen, een quiz en een lunch ging het per bus naar Rilland-Bath. Door dood tij en aflandige wind moest er even gewacht worden maar daarna werd er bijna 2 uur gevist en 13 vissen gevangen. Er werd volop genoten.

Met mijn neefje mee
De 11-jarige Carmen Reijngoudt uit Sint-Philipsland was met haar neefje meegegaan. Ze snapte alles goed en wil graag nog meer gaan zeevissen. Ze was al eens meer bij de Westerschelde geweest en kende al de bot, zeebaars en zandhaai.

Danny Goossen legt uit hoe je aas aan de haak rijgt.
Er deden ook vier meiden mee.
Alle kinderen waren erg enthousiast.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief