Afbeelding
Foto: PIXABAY

Column Hanneke Marcelis: 'Inpakstress'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

Koffers inpakken is een kunst. Helaas beheers ik die niet. En niet omdat ik dingen vergeet. Want ik ben een fervent lijstjesmaker. Een week voor ik vertrek vul ik de notities van mijn telefoon al met alles wat ik nodig kan hebben op vakantie. En dan nog vult een hoekje van de kamer zich dagen voor vertrek met spullen die ik 'voor de zekerheid' toch alvast wil klaarleggen. Ook al staan ze op de lijst en ga ik ze écht niet vergeten. Maar mijn inpakprobleem is dat dit 'hoekje' altijd uitgroeit tot een flinke hoek met spullen. En die gaan van zijn leven niet in één koffer passen.

Om deze zomer mijn inpakstress te vermijden, besloot ik advies te vragen aan een vriend van me. Hij ging laatst voor vier dagen naar Zweden. Daarvoor had hij één enkele Eastpack rugzak bij zich. Eén rugzak. Die vul ik al met gemak als ik een dag naar mijn werk ga. En dat terwijl ik eigenlijk met een notitieblok en pen al klaar ben. "Maar wat neem je allemaal mee dan", vroeg hij me verbaast toen ik vertelde over mijn inpakproblemen. "Zoveel heb je toch niet nodig in die hitte. Hoeveel broeken heb je klaarliggen, bijvoorbeeld?" Die vraag legde de vinger meteen op de zere plek. Want in het hoekje van mijn kamer lagen tien broeken op een stapeltje. Voor een vakantie van zeven dagen.

Twee lange broeken zijn gewoon nodig. Stel je voor dat het weer omslaat. En die acht korte broeken lijken overdreven. Maar ik ben weg van korte broeken. Ik heb een uitgebreide collectie, maar kan ze eigenlijk alleen op vakantie dragen. Dus hoe moet je dan een keuze maken? Daar had de jongen een simpel antwoord op. "Ik pak gewoon altijd de bovenste." Met verbazing keek ik hem aan. Zo simpel. Zo gemakkelijk. Dit moest ik ook kunnen. Die avond stond ik voor mijn kledingkast. Ik pakte de bovenste drie van mijn mooie, korte broeken en legde ze in mijn tas. Zo. klaar. Maar toen viel mijn oog op mijn favoriete groene broek. Die lag nog in de kast. Maar die mag toch ook wel mee. En ik wil ook graag een half lange broek bij hebben. En die ene fijne met die dunne stof. En die leuke met dat printje. Dus ja. Voor de vrienden met wie ik straks in de auto zit op weg naar vakantie: graag niet teveel meenemen. Want ik heb twee koffers bij me.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief