Uiterste concentratie bij de vorderingen van Smerdiek op weg. FOTO FRITS SIMONS
Uiterste concentratie bij de vorderingen van Smerdiek op weg. FOTO FRITS SIMONS Foto: Frits Simons

'Smerdiek op weg' blijft in beweging

Door: Sandra Broosus algemeen

SINT-MAARTENSDIJK – Opnieuw was er een terugkomavond in de Haestinge om de voortgang te bespreken van de zes werkgroepen die het dorp leefbaar willen maken en houden. De opkomst was goed met een kleine 50 mensen en de tevredenheid overheerste al had niet iedere werkgroep even veel bereikt. Met volle moed gaat men verder terwijl duidelijk werd dat alles valt of staat met voldoende vrijwilligers.

DOOR FRITS SIMONS

Bianca Noomen, projectleider GIDS, heette iedereen welkom op dinsdag 11 september. Ze gaf aan dat de kartrekkers een korte inleiding zouden houden over de voortgang en dat er volop gelegenheid was voor vragen, voorstellen en aanbevelingen.

Inspiratie door 's Heer Hendrikskinderen

Twee gastsprekers kwamen eerst aan het woord om uitleg te geven hoe zij een Dorpsplan hadden gerealiseerd en hoe er momenteel aan het tweede plan gewerkt werd.

Als eerste kwam Adrie van Oosten aan het woord die op originele en duidelijke wijze vertelde hoe het kleine Bevelandse dorp van 1300 inwoners een goed lopend dorpsplan had gerealiseerd dat geheel ondersteund werd door de gemeente Goes.

Na hem kwam Rinus van Deutekom aan het woord die duidelijk maakte hoe het inmiddels al wat oudere dorpsplan werd vervangen door een nieuwe.

De mensen uit de zaal hadden vele vragen die allemaal heel praktisch werden beantwoord. Veel dingen waren tot stand gekomen maar er waren ook mislukkingen. Van Oosten: "We zijn vereerd dat we van zo'n klein dorp mochten komen naar het grote Smerdiek."

Wat is er tot stand gekomen?

Als eerste kwam Joost Molegraaf naar voren als kartrekker van de werkgroep Cultureel erfgoed/Toerisme. Hij gaf aan dat als eerste rondleidingen waren georganiseerd in de Maartenskerk. Anderen hebben verhalen verzameld voor rondleidingen in het dorp en verder kwamen aan de orde: Beeldmerk de haas, de Oranjekamer, belevingsdag en rustmomenten in de smalstad.

Leegstand naar welstand

Hierna kwam Kees Knulst aan het woord. Hij gaf aan dat één van de vier plannen om te komen van leegstand naar welstand al ver gevorderd was. Het betrof Plan Koaiestraat waar een vervallen pand nu omgebouwd gaat worden tot twee mooie studio's die verhuurd gaan worden. De andere plannen komen nog en zijn droom is de herbouw van het Middeleeuwse Slot.

Nextdoor

Als derde trad Erik Zuijdwegt voor het voetlicht. Hij gaf een overzicht van de ontwikkelingen van het communicatiemedium Nextdoor. Er zijn momenteel 323 leden en 261 huishoudens aangesloten. Er is nog geen aansluiting van de gemeente Tholen maar Bianca gaat dat regelen. Ook andere instanties zijn welkom. Op 31 december wordt er besloten of er met dit medium wordt verder gegaan.

Kinderen in beweging

Ron van der Graaf liet zien met welke moeite Kinderspeelplein Julianastraat tot stand was gekomen en gaf ook een inkijkje in de problemen maar het voornaamste was bereikt: Kinderen in beweging met veel speelmogelijkheden. Ron is ook de kartrekker van Zwembad de Haestinge en gelukkig loopt dat allemaal prima.

Zorgkaart

Last but not least kwam Jan Oudesluijs in de picture met een prachtige uitwerking van de zorgkaart. Deze groep kartrekkers had veel werk verricht en binnenkort wordt dat allemaal gepresenteerd. De zorgkaart wordt overal bezorgd. Hij legde ook de nadruk op de dorpstafel die wel het geheel in de gaten moest kunnen houden.

Volop beweging

Er werd uitvoerig gediscussieerd na elke inleiding en Bianca kon om 22.05 tevreden vaststellen dat Smerdiek volop in beweging is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief