Cok en Angeline Verhoek bij hun te realiseren kattenopvang. FOTO JOSIEN MATHLENER
Cok en Angeline Verhoek bij hun te realiseren kattenopvang. FOTO JOSIEN MATHLENER Foto: Josien Mathlener

Dierenambulance weg bij DierenOpvangcentrum Tholen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN – Tholen moet het doen zonder dierenambulance. DierenOpvangcentrum Tholen (DOT) heeft om diverse redenen haar hulpverleningsvoertuig enige tijd terug buiten gebruik gesteld en inmiddels zelfs de deur uit gedaan. Cok en Angeline Verhoek van DOT hadden het liever anders gezien, maar zagen zich door de niet dekkende gemeentelijk vergoedingsregeling en onbetaalde nota's voor wel geleverde diensten genoodzaakt met hun dierenambulance te stoppen.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Angeline Verhoek windt er geen doekjes om. "We wilden helemaal niet stoppen met de dierenambulance, maar we zouden erop toe moeten leggen wanneer we ermee door hadden gegaan." Volgens Angeline scheppen de landelijke dierenambulancecommercials van Stichting DierenLot onterecht een beeld dat de dierenambulances worden bemand door vrijwilligers en elk dier, dood of levend, kosteloos op komen halen. "We zijn een pension en stichting die een eigen dierenambulance had. Mensen verwachten vaak dat we voor niks werken. Met de gemeente Tholen hadden we een vergoedingsovereenkomst voor zwerfhonden en -katten en losgebroken konijnen en cavia's." Maar bij DOT komen ook veel telefoontjes betreffende vogels, vleermuizen, hazen en dergelijke binnen. Daarvoor was geen vergoedingsovereenkomst opgesteld met de gemeente.

Opvang
Goedwillende inwoners kunnen met gevonden inheemse vogels en zoogdieren voor wildopvang terecht bij zoogdierenopvang Zeeland De Mikke in Middelburg of VRC Zundert in Zundert. Willen ze de rit en zorg overdragen aan DOT dan dienen ze de bijkomende kosten te dragen. "Dat zorgt voor veel onbegrip en boosheid aan ons adres. Maar wij kunnen ook niet alle bijkomende kosten voor onze rekening nemen." Overigens dient voor dode dieren die buiten de bebouwde kom worden gevonden Rijkswaterstaat te worden gecontacteerd. De gemeente Tholen is verantwoordelijk voor gevonden dode dieren binnen de bebouwde kom." DOT is nu nog steeds bereikbaar voor het ophalen van katten en honden indien iemand echt omhoog zit en niet zelf een gevonden dier kan komen brengen. Het moet dan wel aannemelijk zijn dat er sprake is van een eigenaar.

Rekeningen
Naast de strakke vergoedingsovereenkomst, liep DOT ook aan tegen personen die wel gebruik maakten van het huisdierenvervoer van de dierenambulance, maar het vervolgens nalieten om de rekening te betalen. Dat leidde op oplopende openstaande nota's. "Wij zitten er niet op te wachten om telkens een incassobureau in te schakelen. We willen ons concentreren op de dieren, niet op onbetaalde nota's", aldus Cok. "We zijn intussen gestart met de realisatie van een nieuw onderkomen voor de opvang van katten, dat kost ook geld. Dat moet ergens vandaan komen. Als wij gedwongen worden andermans kosten te dragen, komen we niet verder."

Aansluiten
DOT is aan het overwegen zich aan te sluiten bij Stichting Dierenlot. Indien er een overeenkomst komt met Dierenlot, dienen er geschoolde vrijwilligers te worden aangesteld. "Net als voor veel ander organisaties is dat niet gemakkelijk. Wij werken voornamelijk met gekwalificeerd betaald personeel." Dierenlot stelt dat veel lokale organisaties met hart en ziel voor gevonden dieren zorgen en dat de zorg voor dieren vooral een sociale vaardigheid omvat waarbij de gemeente rekening hoort te houden met een reële vergoeding. Angeline: "Vergoedingen hoeven niet winstgevend te zijn, maar wel kostendekkend. Daarom zijn we ook heel blij met onze donateurs. Veel kosten dragen we zelf. Maar het inzetten van de dierenambulance telkens uit eigen zak betalen, lukte echt niet meer."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief