Van Swieten Society in concert.
Van Swieten Society in concert. Foto: Jan de Viet

Fascinerende Mozartiade in Oude Stadhuis Tholen

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

THOLEN - Afgelopen zaterdag werd het seizoen Avondconcerten van Stichting Anthonie Keldermans Concerten geopend met een aan Wolfgang Amadeus Mozart gewijd programma.

Het uitvoerende uit vijf leden bestaande ensemble Van Swieten Society noemde het programma inventief "Mozartiade" , analoog aan de bekendere musicologische "Schubertiade". Inhoudelijk betekent dat, dat een gevarieerd beeld wordt gegeven van zoveel mogelijk facetten van de componist. De Van Swieten Society slaagde in deze opzet buitengewoon. De twee violistes, de altvioliste, de cellist en de artistiek leider van het ensemble fortepianist Bart van Oort, speelden een pianotrio, één van de aan Haydn opgedragen strijkkwartetten, en het bijzondere dertiende pianoconcert. Het laatste werk in een bewerking voor vier strijkers en pianoforte.
Het ensemble, dat op fraai authentiek instrumentarium speelt, overtuigde de toehoorders, voor zover dat nodig zou zijn, van de fascinerend intelligente componeerwijze van Mozart.
De fortepiano van Bart van Oort, een kopie naar een instrument van de Weense bouwer Walther (van wie Mozart een instrument bezat) mengde zich fraai met de met darmsnaren bespannen strijkinstrumenten.
Met grote kennis van zaken op het gebied van historische uitvoeringspraktijk speelden de musici Mozart fantasievol, met spannende timing en subtiele detaillering.
Het strijkkwartet fraai intiem kamermuzikaal, het pianoconcert met recht "concertant" uitgevoerd door een zeer gedreven Bart van Oort die alle nuanceringsmogelijkheden van de pianoforte tot in de finesse beheerst.

Avondconcerten
De serie Avondconcerten van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten werd met dit concert met allure geopend.
Het volgende concert is op zaterdag 10 november. Claveciniste Ursula Dütschler, winnares van het internationale Clavecimbel Concours te Parijs, zal het licht werpen op de excentrieke 18e eeuwse Franse componist Claude Bénigne Balbastre in haar programma "Maître Balbastre en tijdgenoten".
Voor nadere info zie www.keldermansconcerten.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief