Roos vertrekt vrijdag met haar partner naar Mexico
Roos vertrekt vrijdag met haar partner naar Mexico Foto: Roos Neele

Roos vertrekt naar Mexico voor stamcelbehandeling

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De 27-jarige Roos Neele uit Tholen vertrekt aanstaande vrijdag naar Mexico voor de behandeling van haar Multiple Sclerose (MS). De afgelopen maanden heeft Roos, samen met drie vriendinnen, een succesvolle crowdfundingsactie gehouden om geld in te zamelen voor de behandeling. Uiteindelijk is ruim zestigduizend euro opgehaald. "Het is een klap met geld, maar het is heel snel gegaan."

Roos had alles wat haar hartje begeerde. Ze was bezig met een opleiding, heeft een dochtertje én een leuke vent. Maar in 2015 kreeg ze opeens last van een vlek in het zicht van haar rechteroog. Ze besloot naar de huisarts te gaan en vanaf dat moment ging het allemaal heel snel. Na tal van onderzoeken werd bij Roos Multiple Sclerose vastgesteld. Een ziekte die vooralsnog niet te genezen is. In Nederland krijgen MS-patiënten medicijnen die de ziekte afremmen. In Mexico wordt echter een zogenaamde stamcelbehandeling aangeboden die de ziekte stil kan zetten. "Die behandeling wordt voorlopig nog niet in Nederland aangeboden, maar daar kan ik ook niet op wachten. Het voelt alsof ik met een tijdbom rondloop in m'n lichaam."

Wanhopig

De behandeling in Mexico zal Roos niet genezen, maar als de behandeling aanslaat zal het ook niet erger worden. "Maar dit is mijn beste optie. Ik kan hier in Nederland nog wat aanrommelen met medicijnen, maar dat gaat me nooit brengen wat die stamcelbehandeling kan brengen." Volledige zekerheid kan niemand haar geven. Roos leest veel verhalen online van mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Bij sommige patiënten gaat het goed, bij anderen wordt het alleen maar erger. "Ik ben gewoon wanhopig, want ik heb nu niets meer te verliezen", vertelt Roos. Natuurlijk heeft ze haar dochtertje en haar man, maar van binnen neemt de ziekte steeds meer over. "Mijn wereld wordt steeds kleiner. Mijn zicht wordt steeds slechter waardoor ik geen auto meer kan rijden en fietsen wordt lastiger omdat mijn ene been kapot is. Ik kan geen boodschappen meer doen en ik voeg weinig toe aan de samenleving", somt Roos op.

Crowdfunding

De kosten voor deze behandeling zijn echter enorm. Roos kwam daarom met het idee om een crowdfunding op te zetten. In juni ging de website van Stichting Tot hier en niet verder online. "We wilden het meteen goed opzetten. We hebben ook veel gebruik gemaakt van social media en uiteindelijk is het als een olievlek verspreid." Aan het begin kwam er iedere seconde wel een donatie binnen, maar rond de zomervakantie stagneerde dat. "Dan moet je toch even doorbijten." Toch is inmiddels het benodigde geldbedrag opgehaald en daar is Roos ontzettend blij mee. "Ik ben de mensen heel dankbaar, maar ik ben ook blij dat het erop zit. Het is een heel intensief traject geweest."

Quarantaine

Met goede hoop vertrekt Roos vrijdag naar Mexico. "Ik ben jong en ik heb de ziekte nog maar kort, daardoor is er een grote slagingskans." Maandag begint ze met verschillende testen in het ziekenhuis. Daarna volgen verschillende chemotherapiebehandelingen en de stamceltransplantatie. "Uiteindelijk komt er een dag waarop mijn lichaam zo zwak gaat zijn, dat ik in quarantaine moet. Dat duurt ongeveer zeven tot elf dagen." De gehele behandeling inclusief het natraject gaat zo'n 28 dagen in beslag nemen en op 11 november keert Roos weer terug in Nederland. Na ongeveer een jaar moet op de MRI-scan te zien zijn of de behandeling is aangeslagen. Roos hoopt in ieder geval dat de behandeling ervoor zorgt dat de ziekte in remissie komt. "Sommige mensen knappen na de behandeling zelfs weer een beetje op, maar ik hoop gewoon dat ik straks weer een beetje kan lopen en ik wil heel graag mijn opleiding afmaken, zodat ik ook gewoon kan werken en m'n steentje bij kan dragen aan de maatschappij."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief