Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Juf Willy geeft al veertig jaar les in Smerdiek

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT MAARTENSDIJK - Een lange stoet met kinderen van de Juliana van Stolbergschool trok woensdag door Sint-Maartensdijk om een van hun juffen thuis op te halen. Juf Willy Koopman werd door de gehele school in het zonnetje gezet omdat ze dit jaar veertig jaar in dienst is bij de basisschool in Smerdiek. Luid zingend liepen de ruim honderd kinderen door de straten: "Op de Juliana van Stolberg, werkt juf Willy veertig jaar." De stoet werd voorgegaan door het treintje met appelkisten van Deurloo-fruit.

Toen de kinderen de Zwanelaan in kwamen lopen stonden al verschillende buurtbewoners en familieleden de lange stoet op te wachten. Één van de leerlingen mocht samen met een juf aanbellen om juf Willy een bloemetje te overhandigen. Samen met haar man Chris, dochter Berdine, schoonzoon André en haar kleinkind William mocht ze plaatsnemen in het appeltreintje, waarmee de juf naar school werd gebracht. "We voelen ons net zo'n bruidspaar", lacht juf Willy als ze plaatsneemt. Tijdens de ronde door het dorp lijkt ze echter eerder op de koningin, want overal staan mensen op straat en voor de ramen te kijken en naar iedereen wordt even gezwaaid. Eenmaal bij de school aangekomen vormden alle kinderen een erehaag met ballonnen, bloemetjes en bogen voor juf Willy en haar gezin. Daarna begon het feest pas echt.

Dubbel feest

Volgens directeur Theo Baaij viert de juf een uniek jubileum. "Eigenlijk viert ze dubbel feest, want ze zit veertig jaar in het onderwijs, maar ook al veertig jaar op dezelfde school. Dat is echt een unicum", aldus Baaij. In de afgelopen tien jaar is dit al niet meer voorgekomen op de Juliana van Stolbergschool. Juf Willy geeft les aan ruim dertig kinderen in de combinatieklas 3/4. En volgens Theo Baaij doet ze dat met verve. "Als ik Juf Willy moet omschrijven dan is dat: gedreven, nieuwsgierig, een doorzetter, hart voor de kinderen én voor collega's. Ze is echt een mensen mens."

Cheque

Dat blijkt dan ook uit de cheque die de juf aan het eind van haar feestdag mocht ontvangen. "Normaal mogen leraren bij zo'n jubileum een cadeau uitkiezen", vertelt Baaij. Juf Willy heeft echter voor een andere bestemming gekozen. "Willy is erg betrokken bij de stichting Bonisa Zending. Zij zetten zich onder andere in voor kinderen in China. Het zendingsgeld van de afgelopen weken hebben we ingezameld, samen met het geld dat wij beschikbaar stellen." Daarom kreeg de juf een cheque van 360 euro voor deze stichting. De school heeft dit nog aangevuld met 140 euro. Tel daar de inhoud van de zendingspotjes nog bij op en je komt op een bedrag van ongeveer 850 euro. "Dus eind van deze maand maken we duizend euro over aan deze stichting", aldus Koopman.

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief