Afbeelding
Foto: Frits Simons

Zomerconcerten 2018: succesvol en zonnig

Door: Bregje Kop Algemeen

THOLEN – Voor de vijfde keer in successie en opnieuw kan gesteld worden dat de zomerconcerten in een grote behoefte voorzien. Gemiddeld 80 à 90 bezoekers en de helft van de aangemelde amateur musici moesten teleurgesteld worden omdat er maar 20 concerten zijn. Wellicht komen ze volgend jaar aan de beurt.

DOOR FRITS SIMONS

Voorzitter Gert Ouwersloot heette iedereen welkom in de eeuwenoude koorkerk van de Nederlands Hervormde Kerk en wijst op de naam van de concerten die nog steeds passend is want de temperatuur is 25 graden. Vervolgens komen de vijf klarinettisten aan de beurt voor het slotconcert.

Color Reeds met veel variatie
Na een klankvolle hymne speelde de muziekgroep Caprice for Clarinets van Clare Grindman. Het was een mooi en evenwichtig gespeeld stuk in een 3 kwarts maat. Daarna volgde Trois pièces trèves van Pierre Bigot met een prélude, slaapliedje en hoofddeel. Heel passend in de entourage was natuurlijk Ave Maria van Bach. Bovendien is de oudste naam van de kerk nog altijd Onze Lieve Vrouwe Kerk. Het werd ook echt gewijd gespeeld. Summertime kwam natuurlijk goed uit met de nog steeds warme zomer. De Black and White Rag klonk een beetje jazz-achtig en nodigde uit om wat te gaan swingen. De muzikanten bewogen dan ook wat mee en de voeten van de luisteraars begonnen te tintelen. Het concert werd besloten met Dance Creole van C. Chaminade. Na het daverend applaus volgden nog een toegift van The Beatles: When I am 64. Er werd beheerst en klankvol gespeeld en het publiek had er volop van genoten getuige het laatste applaus waarbij iedereen ging staan.

Brede muzikale voorkeur
Eén van de vaste bezoekers is de 41-jarige Rogier Peterse die bijna een jaar in Tholen woont: "Ik houd van muziek en heb er zeker 15 bezocht. Ik geniet van alle concerten want ik heb een brede muzikale belangstelling. Het is prettig dat de concerten gratis zijn. Ik ben ook een bezoeker van de stadhuisconcerten. Laten ze vooral zo doorgaan. Wat betreft de drie locaties vind ik de Gasthuiskapel intiemer, de RK kerk gezellig en de Koorkerk prachtig.

Streven naar afwisseling op alle terreinen
Voorzitter Ouwersloot geeft aan dat de stichting graag voor een gevarieerd programma zorgt: "Er komen zo'n 40 aanmeldingen binnen. We kijken dan vooral naar de afwisseling. We houden rekening met de locatie en ook met de muziekstijl. Natuurlijk is het niet leuk dat de helft af moet vallen maar die komen zo mogelijk volgend jaar aan de beurt. Over enkele weken gaan we alles evalueren en ons richten op het nieuwe jaar. De opkomst is prima: gemiddeld zo'n 80 à 90. Alles gebeurt gratis en alleen voor de programma's en het stemmen van de piano is wat geld nodig. Daarvoor krijgen we subsidie van de gemeente en wat bijdragen van de sponsors. We willen het allemaal graag gratis blijven doen."

Piano
Annie Thannhauser is ook een trouwe bezoekster: "Als ik enigszins kan, ben ik van de partij. Ik houd van muziek en ben er ook bij groot gebracht. Van alle instrumenten vind ik de piano de mooiste. Vandaag vond ik het ook mooi en gevarieerd. Het concert van about music o.l.v. Heleen Bout vond ik er uitspringen. Er is altijd veel variatie. Ga zo door, zou ik zeggen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief