Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Voetbalschool draait vooral om plezier maken

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT PHILIPSLAND - Niemand minder dan ex-profvoetballer Wim Kieft kwam afgelopen week naar Sint Philipsland voor de eerste dag van de driedaagse Voetbalschool. De oud-international ging de hele middag aan de slag met de kinderen om ze te trainen, maar vooral ook om plezier te maken. Later in de week kwamen ook Mario Been en René van Dieren naar het sportpark.

Weten jullie eigenlijk wie ik ben, wil Wim Kieft allereerst van de kinderen weten. Her en der gaat een voorzichtig vingertje omhoog. "U heeft het EK gewonnen", zegt één van de kinderen. "U heeft in het Nederlands Elftal gespeeld", zegt een ander. De rest laat snel de vingertjes zakken, want veel meer weten de kinderen eigenlijk niet van de ex-profvoetballer. Maar, daar komt als het aan Kieft ligt snel verandering in. "Toen ik jullie leeftijd was, speelde ik bij de jeugd van Ajax", vertelt hij. "Daarna ben ik in het eerste van Ajax terechtgekomen, maar ook bij PSV en ik heb in Italië gespeeld." Zichtbaar onder de indruk, blijven de kinderen aandachtig luisteren. "En nu werk ik voor de televisie. Ik doe net alsof ik heel veel verstand heb van voetbal en dan mag ik vertellen van wedstrijden wat ik goed en slecht vind gaan, maar vandaag ga ik jullie trainen."

Schijnbeweging

De kinderen vormen een lange rij en mogen om de beurt de bal naar Kieft spelen. Hij legt de bal voor, waarna de kinderen op het goal schieten. Ze beginnen makkelijk, maar het wordt steeds wat lastiger. "Wanneer je de bal naar mij speelt, dan geef je aan met welk been je normaal schiet. We gaan nu namelijk het andere been testen", legt Kieft uit. Linkspoten schieten met rechts en andersom. "En nu maak je eerst een schijnbeweging voor je de bal naar mij speelt. Keeper maak je goal kleiner door verder naar voren te gaan staan." Vol enthousiasme proberen de kinderen toch mét een schijnbeweging te scoren, al gaat dat bij de een wat makkelijker dan bij de ander.

Goede opkomst

"Het gaat bijna vanzelf, zie je wel hé", stelt Marco van Kranen namens de organisatie. "Het weer is een belangrijke factor voor deze driedaagse, maar vooralsnog zit dat wel goed." Een lekker zonnetje en een helderblauwe lucht zorgen ervoor dat het goed vertoeven is op het sportpark. "De kinderen zijn nog lekker rustig en er is een goede opkomst", vertelt Van Kranen. Normaal gesproken doen er zo'n honderd kinderen mee aan de voetbalschool, maar dit jaar zijn dat er zelfs 113 geworden. "Het is altijd een beetje passen en meten. We geven altijd eerst onze eigen leden de kans om zich aan te melden en daarna gaat de aanmelding open voor iedereen." Binnen één dag was de Voetbalschool al helemaal volgeboekt. "Het is ooit ontstaan als leuke activiteit voor de herfstvakantie, maar het krijgt steeds meer een regionale functie. Er komen ook kinderen uit Steenbergen en Bruinisse naar Flupland voor de Voetbalschool."

Plezier

Natuurlijk komen de kinderen naar de Voetbalschool om iets te leren, maar vooral ook om plezier te maken. In principe mag iedereen meedoen aan de Voetbalschool, dus ook kinderen die nog nooit een bal hebben aangeraakt. "We zeggen wel eens: de kinderen leven drie dagen als een prof'", lacht Van Kranen. En daar lijken ze immens van te genieten, terwijl ze doen wat ze het liefste doen: buitenspelen met een bal.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief