De burgemeester mocht een cheque overhandigen aan de kinderen
De burgemeester mocht een cheque overhandigen aan de kinderen

Kinderen ontbijten met de burgemeester

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Negentien kinderen van basisschool De Schalm uit Stavenisse mochten donderdag ontbijten met burgemeester Ger van de Velde - de Wilde. Dat gebeurde in het kader van het Nationaal Schoolontbijt. Door heel Nederland werd op basisscholen aandacht besteed aan de nut en noodzaak van een goed ontbijt.

Een half miljoen kinderen verdeeld over 2.500 basisscholen in Nederland ontbeten afgelopen week gezamenlijk op school. In 275 gemeenten in Nederland werden tevens klassen uitgenodigd om met de burgemeester te ontbijten, zo ook in de gemeente Tholen. Dit jaar was het de beurt aan basisschool De Schalm. Zij werden uitgenodigd om in het gemeentehuis te ontbijten. "We hebben onze jongste en onze oudste generatie meegenomen", vertelt directeur Johan Ebbens. "Zoals je ziet bestaat onze groep acht uit slechts vijf kinderen, maar onze groep 1/2 is een stuk groter met veertien kinderen. Dat biedt hoop voor de toekomst van Stavenisse."

Ontbijten
De school had zich ingeschreven voor het Nationaal Schoolontbijt en kreeg daarom een pakket toegestuurd met allerlei gezonde, lekkere ontbijtspullen voor de kinderen. Broodjes, krentenbollen, jam, kaas, yoghurt, appels en melk. De keuze was reuze voor de kinderen én de burgemeester. Na een korte introductie van de directeur mochten de kinderen dan ook aanvallen. En dat was maar goed ook, want ze hadden erg honger. "We hebben deze twee groepen meegenomen omdat het ons leuk leek", legt Ebbens uit. "Maar het is ook handig, want de oudere kinderen kunnen de jongeren helpen met het smeren van de boterhammen." Alle kinderen genoten dan ook zichtbaar van al het lekkers.

Gezonde leefstijl
Het Nationaal Schoolontbijt is niet de enige manier waarop De Schalm aandacht besteed aan een gezonde leefstijl. "We doen ook jaarlijks mee aan het voorleesontbijt en we hebben twee keer per week een groente-/fruitdag", legt de directeur uit. "Vanaf komende week worden dat zelfs drie dagen, omdat we meedoen aan een speciaal project. We krijgen daarmee subsidie vanuit de EU om drie keer per week fruit uit te delen aan de kinderen." Daarnaast wordt veel stilgestaan bij beweging en sport. "Ook daar krijgen we subsidies voor, zodat de kinderen opgroeien met een gezonde leefstijl." Toch heeft Johan Ebbens het idee dat er goed wordt ontbeten in Stavenisse. "De problematiek van kinderen die zonder eten op school komen, kennen we eigenlijk niet."

Cheque
Na afloop mocht burgemeester Ger van de Velde - de Wilde nog een cheque overhandigen als bedankje voor het ontbijt. "Het is een cheque van 25 euro voor het goede doel. Dit jaar is dat de stichting Kinderpostzegels en zij doen daar allerlei goede dingen van", vertelde de burgemeester. Als bedankje voor de uitnodiging kreeg ook de burgemeester een cadeautje van de kinderen van groep 1/2. Zij hadden allemaal hun eigen papieren boterham versierd en gekleurd. Al die boterhammen waren op een papieren bord geplakt als bedankje voor de gemeente. "Die krijgt een mooi plekje op mijn kantoor", beloofde de burgemeester.

De kinderen smulden van boterhammen, krentenbollen en ander lekkers FOTO'S REMKO VERMUNT


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief