Veel kinderen genoten van de lampionnentocht.
Veel kinderen genoten van de lampionnentocht. Foto: Frits Simons

Met lampionnen achter de muziek aan als lichtjes in de duisternis

Door: Amber Kuijs algemeen

SINT-MAARTENSDIJK – De hele dag regende het maar juist in de vroege avond werd het droog zodat de kinderen met hun ouders en begeleiders toch konden beginnen aan de spannende lampionnenoptocht achter de muziek aan. Achter Euterpe aan kon heel Smerdiek meegenieten van de traditionele, jaarlijkse optocht die al tientallen jaren in de smalstad gehouden wordt.

DOOR FRITS SIMONS

Al om half 7 stonden de kinderen op de markt te wachten met hun lampionnen en elke minuut kwamen er meer kinderen en ouders BIJ. Enkele minuten voor zeven uur op zaterdagavond 10 november was het eindelijk zover. Muziekfanfare Euterpe kwam eraan. Het tromgeroffel was van ver te horen en halverwege de markt kwamen de fluiten en andere muziekinstrumenten erbij zodat de vrolijke klanken door heel St. Maartensdijk te horen waren. De popelende kinderen sloten keurig achteraan zodat er een lange optocht ontstond van wel een kilometer lang. Een rondgang door de oude stad en enkele nieuwe wijken zorgde voor veel vertier. Overal kwamen de mensen uit hun huizen om mee te genieten van het schitterende evenement. De lampionnen waren zeer gevarieerd zodat er van allerlei soorten en kleuren te zien waren. Een uur lang hielden ze het vol en toen waren ze weer terug bij het startpunt: Cafetaria Het Hoekske waar heerlijke warme chocolademelk stond te wachten met een lekker speculaasje. De beheerder van het Hoekske, Mike, had zich voor de zoveelste keer van zijn beste kant laten zien.

Sfeer is fantastisch
Eén van de deelnemers is de 11-jarige Kevin Davila. Hij doet mee omdat de sfeer fantastisch is en de muziek goed: "Ik doe voor de vijfde keer mee en zit op de Rieburch. Mijn lampion heb ik bij de drogist gekocht. Mijn ouders en zusjes lopen ook mee. Ik vind het leuk op ons dorp want er is altijd veel te doen. Ik doe ook mee met de Avondvierdaagse en eigenlijk altijd als er iets te doen is. Je kunt van alles doen op Smerdiek. Er is een zwembad, er zijn speeltuinen en een bos en er wordt altijd veel georganiseerd. We moeten met ons allen ons best doen om ons dorp nog gezelliger en populair te maken. Ik speel op de voetbal bij Smerdiek in jongeren onder 12 en ben daar verdediger. Ik zou het leuk vinden als er deze winter een slee race werd gehouden. Ik wil hier altijd blijven wonen ook als ik later piloot ben."

Altijd vrijwilligers en donateurs nodig
Saskia van der Graaf is secretaris van stichting ECS (Evenementen Comité Smalstad): "We zijn met zijn negenen maar we kunnen altijd nieuwe vrijwilligers en donateurs gebruiken. We werken helemaal belangeloos en daarom is de steun van donateurs onontbeerlijk. We zijn blij met de grote opkomst vanavond en zijn weer al druk bezig met de voorbereidingen voor St. Nicolaas op 24 november. Gelukkig kunnen we weer op steun van Euterpe rekenen. We willen het graag gezellig houden voor iedereen en als ECS streven we ernaar dat de hele bevolking mee kan doen met onze activiteiten. 's Zomers organiseren we de spelweek met Jeugdland en we zijn blij met het enthousiasme van de bewoners. We bestaan als ECS al 25 jaar en voor zover ik weet, is er altijd een optocht met lampionnen geweest. En dat willen we graag zo houden."

Veel kinderen genoten van de lampionnentocht.
Veel kinderen genoten van de lampionnentocht.
Veel kinderen genoten van de lampionnentocht.
Veel kinderen genoten van de lampionnentocht.
Veel kinderen genoten van de lampionnentocht.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief