PvdA/GL: 'Stop met het verplichte ambtsgebed'

THOLEN - Jan Heshof en Jacques Dekkers (PvdA/GroenLinks) gaan donderdagavond, tijdens de laatste raadsvergadering van het jaar, vragen stellen over het afschaffen van het verplichte ambtsgebed. Op dit moment is de voorzitter van de raadsvergadering verplicht om aan het begin van de vergadering alle leden te vragen om te gaan staan, waarna de burgemeester het ambtsgebed uitspreekt.


Heshof en Dekkers zijn echter van mening dat het ambtsgebed strijdig is met het beginsel van scheiding van kerk en staat. "Dit omdat het de voorzitter van de raad verplicht om de vergadering met het ambtsgebed te openen en geen enkele ruimte laat om dat niet te doen." De twee politici vragen dan ook om het artikel wat dit verplicht stelt te vernietigen. "Indien de burgemeester het met ons eens is wat zijn dan de consequenties en op welke termijn mogen we een ander reglement tegemoet zien?", willen de heren weten. "Zo nee, kan de burgemeester uitleggen waarom het niet strijdig is met het beginsel van scheiding kerk en staat?"

De oproep van Heshof en Dekkers wordt ondersteund door een brief van oud-minister Remkes. "Wanneer een verplichting tot uitspreken van het ambtsgebed voor de voorzitter wordt opgenomen in een reglement van orde is dit in strijd met het beginsel met de scheiding kerk en staat. De voorzitter moet vrij zijn om te bepalen of hij het ambtsgebed wenst uit te spreken", stelt de oud-minister van Binnenlandse Zaken. "Wanneer de raad er toch voor mocht kiezen om in een reglement van orde te bepalen dat de voorzitter een gebed uitspreekt, dan mag dit, zoals eerdere gezegd, nooit verplichtend zijn voor de voorzitter of de andere deelnemers aan de vergadering."

Het idee van de twee mannen is overigens niet nieuw in Tholen. Han van 't Hof (ABT) diende in 2013 een soortgelijk voorstel in om het ambtsgebed af te schaffen. Destijds werd daar geen gehoor aan gegeven. De christelijke partijen, SGP, ChristenUnie en het CDA, stemden destijds tegen het voorstel.  
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief