Afbeelding

Burgemeester neemt geen maatregelen rondom ambtsgebed

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gecombineerde fractie PvdA/GroenLinks heeft afgelopen donderdag vragen gesteld over het afschaffen van het verplichte ambtsgebed. Volgens het huidige Reglement van Orde is de voorzitter van de gemeenteraad verplicht om het ambtsgebed bij het begin van de vergadering uit te spreken, maar volgens de politieke partij is dat officieel helemaal niet toegestaan.

Jan Heshof en Jacques Dekkers diende afgelopen week al vragen in over het ambtsgebed. De heren zijn van mening dat het ambtsgebed strijdig is met het beginsel van scheiding van kerk en staat. "Dit omdat het de voorzitter van de raad verplicht om de vergadering met het ambtsgebed te openen en geen enkele ruimte laat om dat niet te doen." De twee politici vragen dan ook om het artikel wat dit verplicht stelt te vernietigen. "Indien de burgemeester het met ons eens is wat zijn dan de consequenties en op welke termijn mogen we een ander reglement tegemoet zien?", wilden de heren weten. "Zo nee, kan de burgemeester uitleggen waarom het niet strijdig is met het beginsel van scheiding kerk en staat?"

Verplichting

Burgemeester Ger van de Velde - de Wilde liet tijdens de raadsvergadering weten niet van plan te zijn om dit onderdeel van het reglement te vernietigen. "Ik heb deze tekst nooit als verplichting ervaren. Bij mijn aantreden als burgemeester op 15 november 2014 was ik op de hoogte van het ambtsgebed en dat respecteer ik en daarom spreek ik het ambtsgebed ook uit. Als ik dat wel als verplichting had gevoeld, dan had ik dat destijds al aangekaart", aldus de burgemeester. Het idee van de twee heren is overigens niet nieuw in Tholen. Han van 't Hof (ABT) diende in 2013 een voorstel in om het ambtsgebed af te schaffen. Destijds werd daar geen gehoor aan gegeven. De christelijke partijen, SGP, ChristenUnie en het CDA, stemden destijds tegen het voorstel.

Strijd

"Als u hier toch verandering in wil aanbrengen, dan zou ik u voorstellen om met een nieuw voorstel te komen", stelde de burgemeester. Heshof neemt echter geen genoegen met dit antwoord. "Ik respecteer uw beantwoording, maar het gaat hier niet om uw mening over het ambtsgebed. Het gaat over of dit wel of niet mag en naar mijn mening mag deze verplichting niet in het reglement staan." Heshof en Dekkers voelen zich gesteund door een brief van oud-minister Remkes. "Wanneer een verplichting tot uitspreken van het ambtsgebed voor de voorzitter wordt opgenomen in een reglement van orde is dit in strijd met het beginsel met de scheiding kerk en staat. De voorzitter moet vrij zijn om te bepalen of hij het ambtsgebed wenst uit te spreken", stelt de oud-minister van Binnenlandse Zaken in een brief uit 2006. "Wanneer de raad er toch voor mocht kiezen om in een reglement van orde te bepalen dat de voorzitter een gebed uitspreekt, dan mag dit, zoals eerdere gezegd, nooit verplichtend zijn voor de voorzitter of de andere deelnemers aan de vergadering."

Steun

Heshof werd tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag gesteund door Vincent Bosch (PVV). Hij ging de discussie aan met de burgemeester of het al dan niet vernietigen van het besluit om dit ambtsgebed verplicht uit te spreken. Zo stelde Bosch dat de burgemeester dit besluit volgens de gemeentewet nog binnen twee dagen mag vernietigen. Omdat de burgemeester te kennen heeft gegeven dat zij het besluit niet terug gaat draaien, kondigde Bosch (ook werkzaam als Statenlid) aan om samen met Heshof zich te beramen op eventuele vervolgstappen. "In de gemeentewet staat namelijk ook dat zowel Gedeputeerde Staten als de Commissaris van de Koning dit besluit mogen vernietigen." Heshof kondigde zelf eveneens aan om de landelijke politiek op te zoeken om het verplichte ambtsgebed te schrappen uit Tholen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief