De toekomstplannen voor West werden meteen toegelicht FOTO REMKO VERMUNT
De toekomstplannen voor West werden meteen toegelicht FOTO REMKO VERMUNT Foto: Remko Vermunt

Nieuwe stappen in ontwikkeling van Sint-Maartensdijk-West

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - Acht bewoners hebben afgelopen maandag de sleutel gekregen van hun nieuwbouwwoning aan de Jacoba van Beierenstraat in Sint-Maartensdijk. Daarnaast werd meteen het startschot gegeven voor de bouw van zeventien koopwoningen door bouwgroep De Nijs-Soffers.

De oplevering van de acht woningen aan de Jacoba van Beierenstraat is een heuglijk moment. "Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van Sint-Maartensdijk", stelt Ton Ringersma namens Stadlander. Al jaren zijn er plannen voor een ontwikkeling in Sint-Maartensdijk. "Er zijn veel plannen geweest, maar die kwamen steeds niet van de grond." Jaren geleden, in 2013, maakte Stadlander bekend dat er zo'n 160 woningen gesloopt zouden gaan worden in de wijk West in Sint-Maartensdijk. Vanwege de economische crisis heeft het bouwen van de nieuwe woningen een tijd op zich laten wachten. In 2017 werden de eerste vijftien woningen in de Vier-Meistraat opgeleverd en daar komen nu dus acht huurwoningen bij.

Nieuwe woningen

Bij de oplevering van deze huurwoningen werd meteen het startschot gegeven voor de zeventien koopwoningen die De Nijs-Soffers gaat bouwen aan de Henri Dunantstraat. Van deze woningen is zo'n zeventig procent verkocht. "Als alles meezit, dan zijn deze woningen over een jaar klaar." Er is bewust voor gekozen om minder woningen terug te bouwen en daarbij een combinatie te maken van huur- en koopwoningen om de diversiteit in de wijk te vergroten. Ondertussen wordt ook hard gewerkt aan de vervolgstap. Stadlander is in gesprek met bewoners van de Frank van Borselenstraat en de Bloemenlaan om voor hen geschikte huisvesting te vinden, want ook deze woningen gaan tegen de grond.

Onderzoek

Op de hoek van de Jacoba van Beierenstraat en de M.A. de Ruijterstraat moet in de toekomst ook een park gerealiseerd worden om extra groen in de wijk te brengen. "Wanneer dit park gerealiseerd wordt, is nog onduidelijk. Dat is volledig afhankelijk van wanneer we voor deze bewoners nieuwe huisvesting hebben kunnen vinden." De andere kant van de Jacoba van Beierenstraat is nog in onderzoek. "We zijn nog aan het onderzoeken of we deze woningen grondig gaan renoveren of dat we ze gaan slopen en nieuwbouw gaan plaatsen." Hierover wordt in het eerste kwartaal van 2019 een besluit genomen. "Uiteindelijk verwachten we in 2024 helemaal klaar te zijn met alle bouwwerkzaamheden."

Nieuwe naam

Ton Ringersma had nog wel een oproep voor de aanwezige bewoners en omwonenden, want Stadlander wil samen met de bewoners de wijk West een nieuwe naam geven. "Het is aan jullie de uitdaging om met leuke ideeën te komen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief