De oude school gaat tegen de vlakte net als een aantal woningen FOTO GEMEENTE THOLEN
De oude school gaat tegen de vlakte net als een aantal woningen FOTO GEMEENTE THOLEN

Woningen tegen de vlakte voor nieuwbouw van basisscholen

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-MAARTENSDIJK - De twee basisscholen in Sint-Maartensdijk worden in de toekomst gesloopt en er komt een volledig nieuw gebouw voor zowel Obs De Rieburch als Bbs Juliana van Stolberg. Dat blijkt uit het voorontwerp dat de gemeente Tholen sinds deze week ter inzage heeft liggen.

Al langere tijd wordt er gesproken over de toekomst van de twee basisscholen in Sint-Maartensdijk. De gebouwen van deze twee scholen voldoen niet meer aan de huidige eisen en worden daarom gesloopt. Tussen de Vier-Meistraat, de Oosterscheldestraat en de Westvest komt nieuwbouw voor de twee scholen die wel zelfstandig blijven opereren. In de nieuwbouw komt ook plaats voor de peuterspeelzaal en de buitenschoolse kinderopvang (BSO). De gemeente wil op deze manier alle faciliteiten voor kinderopvang en leren in het dorp centreren. Naast de scholen komt een parkeerterrein voor ongeveer 63 auto's. De huidige woningen aan de Hammerskjöldstraat worden voor de aanleg hiervan gesloopt. De woningen aan de Zonnebloemstraat blijven behouden en de Zonnebloemstraat wordt heringericht. Tot slot wordt de ontsluiting van de scholen verbeterd, wat de verkeersveiligheid ter plaatse ten goede komt.

Het gebouw

Het nieuwe gebouw komt in het noordelijk deel van het plangebied te liggen en bestaat straks uit drie lagen. De onderste twee bouwlagen worden gebruikt voor onder andere de leslokalen. Een derde bouwlaag wordt mogelijk gemaakt, zodat hier ook technische ruimtes in ondergebracht kunnen worden. "Het gebouw krijgt naar verwachting twee centrale ingangen. Deze sluiten in het zuiden aan op de Zonnebloemstraat en in het noorden op de Oosterscheldestraat." De nieuwe school bestaat straks uit twaalf leslokalen. Dit is gelijk aan het aantal bestaande leslokalen: 8 lokalen voor Obs De Rieburch en 4 lokalen voor Bbs Juliana van Stolberg. Daarnaast zal ongeveer 300 vierkante meter worden ingericht als gemeenschappelijke ruimte. De twee scholen samen zullen voor circa 300 leerlingen voorzieningen bieden.

Schoolpleinen

Om de eigen identiteit en karakter te behouden worden de twee schoolpleinen zo ver als mogelijk van elkaar gelegd. "Hierbij zal één schoolplein aan de noordwestkant van het plangebied worden gesitueerd, waar nu het huidige schoolplein zich ook bevindt. Het andere schoolplein wordt aan de zuidoostkant, tegen het nieuwe parkeerterrein gesitueerd. Door de schoolpleinen maximaal uit elkaar te leggen, wordt de eigen identiteit en zelfstandigheid van beide basisscholen bewaakt."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief