Kinderen in Tholen werden eerder al voorgelezen door politieagente Suzanne Kastelijn FOTO REMKO VERMUNT
Kinderen in Tholen werden eerder al voorgelezen door politieagente Suzanne Kastelijn FOTO REMKO VERMUNT

Prominente gasten bij Thoolse voorleesmarathon

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Zo Kinderopvang organiseert op 24 januari een voorleesmarathon bij alle elf locaties van de kinderopvang. Dat gebeurt in het kader van de Nationale Voorleesdagen die op 23 januari van start gaan. Thea van de Velde, manager bij Zo Kinderopvang, heeft in ieder geval prominente gastvoorlezers geregeld, waardonder burgemeester Ger van de Velde - de Wilde, wethouder Peter Hoek en Lenie van Dijke.

"Voorlezen is heel erg goed voor de algemene ontwikkeling van een kind. Daarom willen we het jaar goed beginnen met een voorleesmarathon", legt Thea van de Velde uit. "De kinderen worden op deze dag voorgelezen door een prominente gast en ze krijgen allemaal iets gezonds te eten, zoals een appel."

Het doel van deze voorleesmarathon is dan ook tweeledig, het is niet alleen goed voor de ontwikkeling van een kind, maar de kinderopvang wil hiermee ook meer ouderbetrokkenheid creëren. "Wij besteden aandacht aan voorlezen, maar we merken dat er veel kinderen zijn die thuis niet of nauwelijks voorgelezen worden." Volgens Van de Velde is dat te merken aan de manier waarop kinderen reageren als er voorgelezen wordt.

Verandering

Om meer aandacht te creëren voor voorlezen an sich, zijn de Nationale Voorleesdagen in het leven geroepen die op 23 januari 2019 officieel van start gaan. Zo Kinderopvang is al veel bezig met voorlezen, maar vooral dit jaar wil de peuteropvang zich nog meer richten op voorlezen. "Afgelopen jaar hebben bijna alle medewerkers een cursus gevolgd tot voorleescoördinator", vertelt Thea van de Velde. Deze cursus bestond uit vijf dagdelen waarbij medewerkers van Bibliotheek Oosterschelde de medewerkers leerden hoe ze nog beter kunnen voorlezen. "Iedereen kan voorlezen, maar het is de kunst om het voor de kinderen bijvoorbeeld spannender te maken. Je merkt ook echt een verandering nu onze medewerkers die cursus hebben gevolgd, de kinderen reageren heel anders op het voorlezen." Eén van de dingen die de medewerkers hebben geleerd is dat je niet alleen moet voorlezen, maar dat het ook helpt om dingen te laten zien aan de kinderen.

Huis van Harry

Tijdens de Nationale Voorleesdagen gaan de gasten voorlezen uit het boek Een Huis voor Harry. Een verhaal over de dikke kater Harry met het kleine hartje, die op zoek moet naar een nieuw huis. "Alle medewerkers hebben Harry gebreid en dingetjes uit het boek nagemaakt, zodat er meer voor de kinderen te zien is dan alleen een boek." Tijdens de cursus werden ook verschillende apps gedemonstreerd, waarmee kinderen bijvoorbeeld woordjes kunnen leren. "Daar zitten ook handige apps bij voor de buitenlandse kindjes." Daarnaast zijn er bij de verschillende peuterspeelzalen met voorleescoördinatoren voorleeshoekjes gecreëerd. "Hierin staan bankjes en knuffels, maar ook kasten met boeken zodat de kinderen kunnen zien wat ons aanbod is qua boeken." In deze voorleeshoekjes kunnen de kinderen even helemaal tot rust komen. "Het kan zo'n positief effect hebben op de kinderen, maar dan is het wel van belang dat een boekje vaak herhaald wordt. Als je een boekje één week lang, iedere dag voorleest. Dan weet het kind aan het einde van het week precies hoe het verhaal gaat."

Belangrijk

Daarom roept Van de Velde ook ouders op om in beweging te komen. "Ouders weten wel wat wij doen op de opvang, maar toch willen we deze voorleesmarathon extra onder de aandacht brengen. Want hoe meer er wordt voorgelezen aan de kinderen, des te meer blijft er hangen. Voorlezen is leuk en belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief