Geen zonnepanelen op je eigen dak? Plaats ze op een ander dak.
Geen zonnepanelen op je eigen dak? Plaats ze op een ander dak.

Duurzamer Tholen met Postcoderoos-project

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Wie geen zonnepanelen op zijn eigen dak kan of wil plaatsen, kan vanaf nu ook meedoen aan een speciaal Postcoderoos-project. Hierbij koop je zonnepanelen die niet bij jezelf, maar bij een ander op z'n dak of schuur worden gelegd. Maarten van Oeveren wil dit project opzetten in de gemeente Tholen en houdt daarom verschillende informatiebijeenkomsten om de inwoners te enthousiasmeren.

De eerste informatiebijeenkomsten in Tholen en Sint-Annaland waren al een succes. "Mensen konden zich via de website aanmelden voor deze bijeenkomsten, maar dat werd niet echt gedaan. Tijdens de informatieavonden werd ik echter verrast door het enthousiasme. In totaal zijn er al 35 geïnteresseerden geweest." Afgelopen vrijdag was de derde bijeenkomst in Stavenisse en er staan nog avonden op de planning voor 17 januari (Sint-Maartensdijk) en 25 januari (Sint Philipsland).

Regeling

Het idee voor deze Postcoderoos-projecten is niet nieuw. "Het is een stimulering vanuit de overheid om mensen tegemoet te komen in hun energiekosten", vertelt Van Oeveren. Wie de energie die hij gebruikt ook zelf weer opwekt, kan profiteren van korting op de energiebelasting en daarmee ook op zijn energienota. "Zelf heb ik een huis met een dak op het zuiden, dus zelf heb ik wél zonnepanelen op het dak liggen. Maar, als je bijvoorbeeld in een appartement woont, in een huurwoning zit of een rieten dak hebt, dan is het plaatsen van zonnepanelen niet zo makkelijk."

Postcoderoos

De overheid biedt met deze regeling de mogelijkheid om dan zonnepanelen te plaatsen op iemand anders z'n dak binnen dezelfde postcode, waarmee je nog steeds kan profiteren van het belastingvoordeel. Het project van Maarten van Oeveren richt zich op twee postcodes binnen de gemeente Tholen, maar door het Postcoderoos-principe kan daarmee iedereen in de gemeente Tholen profiteren van de regeling. "Het mooie van deze regeling is daarnaast dat íe zich echt richt op de kleinverbruikers. Bedrijven die teveel energie verbruiken kunnen hier niet aan meedoen en ook investeerders worden uitgesloten." Zo kan men maximaal veertig zonnepanelen aanschaffen. "Je krijgt alleen een belastingvoordeel als je onder de 10.000 kWh blijft."

Deelname

Tijdens de eerste informatiebijeenkomsten werd al goed gereageerd op de plannen van Van Oeveren. "De mensen komen toch even kijken omdat ze geïnteresseerd zijn. Degenen die echt belangstelling hebben, vraag ik om hun adresgegevens achter te laten met het aantal zonnepanelen dat ze nodig zouden hebben." De komende tijd gaat Van Oeveren verder met het bundelen van de vraag. "Bij voldoende deelname gaan we naar de notaris om een officiële coöperatie op te richten. Per postcode mik ik op tweehonderd tot driehonderd zonnepanelen." Als dat eenmaal gelukt is, gaat Van Oeveren op zoek naar de juiste daken om de zonnepanelen te plaatsen. "Maar, ik moet eerst weten hoe groot het dak moet zijn." Uiteindelijk wil Van Oeveren in maart of april de eerste zonnepanelen plaatsen.

Hoe werkt het?

"Deelnemers betalen 250 euro per zonnepaneel en een gemiddeld huishouden heeft zo'n vijf zonnepanelen nodig om genoeg stroom op te wekken", legt Van Oeveren uit. "Een gemiddeld huishouden verbruikt zo'n 1500 kWh per jaar en betaalt 0,21 cent per kWh. Van die 0.21 cent betaal je 0,12 cent aan energiebelasting. De overheid laat die energiebelasting vallen als je zelf je energie opwekt." Dat scheelt deelnemers dus 1500 x 0,12 cent per jaar, wat neerkomt op ongeveer 180 euro per jaar. "Je betaalt daarmee zo'n 15 euro minder aan energiekosten per maand." Omdat de zonnepanelen ongeveer vijftien jaar meegaan, levert dat uiteindelijk (180 x 15) 2700 euro op. "Terwijl je qua investering slechts 1250 euro betaalt voor vijf zonnepanelen." Natuurlijk zitten er wel wat risico's aan de investering, maar die legt Maarten graag uit aan de deelnemers. Aanmelden of informatie? Kijk op www.tholensolar.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief