Afbeelding
Foto: Iman Fase

Referendum over zondagsopenstelling van Thoolse winkels

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Inwoners van de gemeente Tholen moeten tijdens de verkiezingen van Provinciale Staten en het Waterschap ook hun stem kunnen laten horen omtrent de zondagsopenstelling van winkels in de gemeente Tholen. Dat stelt de lokale PVV-fractie. Vincent Bosch gaat daarom donderdagavond tijdens de raadsvergadering een zogenaamd initiatiefvoorstel hiertoe indienen. 

Enige tijd geleden is de discussie rondom zondagsopenstelling van winkels in de gemeente Tholen weer volop losgebarsten. "De fractie van de SGP en de ChristenUnie hebben een onderzoek doen uitvoeren naar de wenselijkheid van een zondagsopenstelling onder ondernemers. De PVV hecht er zeer aan dat – naast dit 'verkapte referendum' onder ondernemers – ook de bevolking zich kan uitspreken over deze kwestie", stelt Bosch. Omdat er dit jaar toch twee verkiezingen op het programma staan, ziet hij dit als de ultieme kans om meteen de stem van het volk te horen als het gaat om de zondagsopenstelling van winkels met een raadplegend referendum.

Opkomst verhogen

"De uitwerking zal tweeledig zijn: mensen die normaal niet voor PS/waterschap zouden stemmen, worden nu wel naar de stembus gelokt; de mensen die toch wel gingen stemmen kunnen moeiteloos hun stem uitbrengen voor het referendum. Enerzijds zullen we mogelijk de opkomst voor de verkiezingen verhogen en anderzijds is een goede opkomst voor het referendum hierdoor vrijwel gegarandeerd." Omdat er al twee verkiezingen georganiseerd worden, vallen de meerkosten voor het organiseren van het referendum lager uit dan wanneer er geen verkiezingen zouden zijn.

Vraagstelling

De PVV-fractie heeft al ook nagedacht over welke vraag er dan gesteld zou moeten worden aan de kiesgerechtigden: "Hoe staat u tegenover het creëren van de mogelijkheid voor ondernemers om op zondag open te gaan? Bent u voorstander van een algehele zondagsopenstelling, de openstelling van service-organisaties (zoals de watersportwinkels en fietsenmaker) en/of supermarkten, óf geheel tegen de zondagsopenstelling?" In de raadsvergadering na het referendum zou de raad in debat kunnen gaan over de uitslag van het referendum om vervolgens haar besluit te nemen over de winkeltijdenverordering.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief