Afbeelding

'Bravis wil nieuwe locatie tussen Roosendaal en Bergen op Zoom in'

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

THOLEN - Als het aan het Bravis ziekenhuis ligt, komt de nieuwe hoofdlocatie tussen Bergen op Zoom en Roosendaal in te liggen. Dat heeft de gemeente Bergen op Zoom geconcludeerd na het inzien van de criteria die Bravis nastreeft in de locatiekeuze. Een nieuwe locatie ten oosten van Bergen op Zoom zou de aanrijtijden van ambulances in Tholen en Woensdrecht echter verslechteren. Dat terwijl de aanrijtijden daar al kritisch zijn. 

Eind 2018 verraste het Bravis ziekenhuis met de versnelde plannen om tot één hoofdlocatie te komen. Waar tot dat moment steeds gesproken werd van 2030, bleek in november ineens dat het Bravis het liefst al in 2025 één hoofdlocatie heeft. Momenteel heeft het ziekenhuis twee hoofdlocaties, één in Bergen op Zoom en één in Roosendaal.

In december heeft het ziekenhuis een lijst met criteria opgesteld voor de nieuwe locatie. "Bestudering van deze criteria heeft voor onze gemeenten duidelijk gemaakt dat Bravis bij voorkeur een locatie tussen Bergen op Zoom en Roosendaal nastreeft", laat wethouder Patrick van der Velden weten aan de Bergse gemeenteraad. De gemeente Bergen op Zoom trekt in het dossier rondom de nieuwe locatie van Bravis samen op met de gemeenten Reimerswaal, Tholen, Steenbergen en Woensdrecht. Vooral voor Tholen en Woensdrecht zou een locatie oostelijk van Bergen op Zoom problematisch zijn, omdat het een negatieve invloed heeft op de aanrijtijden van de ambulances naar de spoedeisende hulp en acute verloskunde. "Momenteel zijn die aanrijtijden voordelen van Tholen en Woensdrecht al kritisch. Bij een verschuiving van de ziekenhuislocatie in oostelijke richting verslechtert deze situatie. In het overleg met de regiogemeenten is aangegeven dat zo'n verslechtering ongewenst is", aldus de wethouder.

De gemeente Bergen op Zoom heeft aan Bravis drie mogelijke locaties aangedragen. Ook vanuit Roosendaal zullen een of meer locaties worden aangeboden. Bravis gaat deze locaties nu beoordelen op basis van de eerder aangedragen criteria. In de loop van februari komt hierover meer duidelijkheid.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief