afval-r_b_by_burkard-vogt_pixelio.de_
afval-r_b_by_burkard-vogt_pixelio.de_

Voorlopig geen veranderingen bij ophalen plastic en restafval

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gemeente Tholen gaat niet meedoen aan de proef van afvalverwerker AVR om het plastic voortaan niet meer door inwoners te laten scheiden van het restafval, maar om dit later in de fabriek te laten doen. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van Theo Korevaar (SP).

Vier andere Zeeuwse gemeenten gaan wel meedoen aan deze proef en Theo Korevaar wilde weten of de gemeente Tholen ook zou aansluiten. Bij deze proef hoeven inwoners het restafval zelf niet meer te scheiden, maar kunnen ze dat gewoon bij het restafval gooien. Later, in de fabriek, wordt dit dan alsnog eruit gefilterd. Deze manier van afval scheiden noemt men ook wel nascheiding. De gemeente Tholen gaat hier echter niet aan meedoen, want de gemeente heeft voor zichzelf al een plan bedacht om het afval de komende jaren aan te pakken.

Daling restafval

"Gemeente Tholen heeft met het laag frequent inzamelsysteem momenteel al een inzamelresultaat van 162 kg fijn restafval per inwoner per jaar." De verwachting is dat dit met extra inzetten op het scheiden van GFT richting de 100 kilogram per inwoner kan gaan. "Het laatste half jaar van 2018, na het uitreiken van de kleine gft-bakjes voor in de keuken, lijkt de hoeveelheid restafval nog verder gedaald." De gemeente Tholen wil de komende tijd dan ook eerst extra focus leggen op de GFT-stroom, zodat dit niet meer tussen het restafval komt. "Een droge hoeveelheid restafval biedt in de toekomst ook veel grotere mogelijkheden voor nascheiding."

Nascheiding

Als dat eenmaal gelukt is, dan pas wil de gemeente Tholen gaan bekijken of het nascheiden van plastic en drankkartons in te zetten is om de doelstellingen te realiseren. "Het scheidingspercentage plastic en drankkartons in de gemeente Tholen varieert de laatste twee jaren tussen de 55 - 72 procent. Als we de nog aanwezig kilogrammen plastic en drankkartons in het restafval bekijken, dit is 15 kilogram per persoon, staan we als gemeente Tholen derde in de provinciale lijst. Dit is een zeer goede score, het gemiddelde aantal nog aanwezige kilogrammen over de provincie Zeeland is 27 kilogram per persoon. "Echter de tijd is op dit moment voor de gemeente Tholen niet juist." De pilot die nu voor een aantal andere Zeeuwse gemeenten mogelijk gaat lopen, biedt de gemeente Tholen de mogelijkheid te kijken of de kosten afwegen tegen de milieuwinst. "We zullen de ervaringen van de andere Zeeuwse gemeenten die wel gekozen hebben voor nascheiding zeker goed blijven volgen om zo te zien of het genoemde percentage werkelijk gehaald wordt. Eventueel kunnen we dan in een later stadium een nieuwe weloverwogen keus maken." Grotere gemeenten zoals Rotterdam, Utrecht en Den Haag maken al wél gebruik van dit systeem. Maar, deze gemeenten hebben veel hoogbouw waar een vorm van bronscheiding onmogelijk of zeer lastig is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief