Afbeelding

Zorg blijft voor 91 Thoolse kinderen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Jeugdzorgorganisatie Intervence moet uit de problemen kunnen komen. De gemeente Tholen, andere Zeeuwse gemeenten en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben daarvoor een toekomstplan gemaakt. De organisatie biedt hulp aan 1100 kinderen, waaronder ook 91 kinderen uit de gemeente Tholen.

De Zeeuwse gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet, wat betekent dat gemeenten onder andere verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering. Om hieraan te kunnen voldoen worden diensten ingekocht bij verschillende organisaties. Een van deze organisaties is Intervence.

Samen in gesprek
De Zeeuwse gemeenten en Intervence zijn echter al enige tijd met elkaar in gesprek over de samenwerking, omdat alle partijen vinden dat er ruimte is voor verbetering in de keten van jeugdzorg. "Gemeenten constateerden dat de wachtlijsten langer werden terwijl Intervence ervaart dat het moeilijk is om de gevraagde zorg te leveren binnen de budgetten." Beide partijen zijn daarom in gesprek gegaan met het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Resultaat: een plan voor een langdurige samenwerking voor de periode vanaf 2020. "Tot 1 juni 2019 blijft de financiering van Intervence door de gemeenten gegarandeerd." Wethouder Derk Alssema (Gemeente Goes) is woordvoerder van de Zeeuwse gemeenten over dit dossier: "De recente berichtgeving wekt de indruk dat de Zeeuwse gemeenten en Intervence tegenover elkaar staan en stelt Intervence en haar bestuurder onverdiend in een negatief daglicht. Dit doet geen recht aan de inspanningen van iedereen in de afgelopen maanden en het uiteindelijke resultaat dat alle partijen samen de schouders zetten onder de toekomst van de jeugdzorg en jeugdreclassering in Zeeland."

Verandering

Intervence gaat op korte termijn een interim bestuurder aanstellen die ervaring heeft met vergelijkbare verandertrajecten. Hij of zij geeft samen met de gemeenten vorm en inhoud aan de continuïteit van de jeugdbescherming en jeugdreclassering voor de korte (2019) en lange termijn (vanaf 2020). "De 1.100 gezinnen en/of kinderen in Zeeland die op dit moment te maken hebben met jeugdreclassering of jeugdbescherming blijven gewoon de zorg ontvangen zoals ze dat gewend zijn." Vicevoorzitter Raad van Toezicht van Intervence Veronique Heins: "Als Raad van Toezicht zijn wij blij dat we de continuïteit van jeugdbescherming als gezamenlijke verantwoordelijkheid zien en dat er oog is vanuit de gemeenten voor de complexe omstandigheden waarin onze medewerkers en onze bestuurder hun werk moeten doen. We zoeken samen naar een duurzame oplossing om ervoor te zorgen dat we dagelijks aan onze missie kunnen blijven werken: ieder kind veilig."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief