Foto: Remko Vermunt

Grôôt Pesôôt neemt afscheid van Pliessie Witte

OUD-VOSSEMEER - Hele generaties zijn opgegroeid onder zijn 'bewind'. Tim van Mierlo, tijdens carnaval beter bekend als Pliessie Witte, heeft na 22 jaar zijn politiepet aan de wilgen gehangen. "En dat is best wel een beetje vreemd", vertelt hij aan de keukentafel. "Nu moet ik volgend jaar na gaan denken over wat ik moet dragen, want 22 jaar lang kon ik gewoon mijn politiepak aantrekken."


et besef is er nog niet helemaal bij Tim van Mierlo (54). Dat hij dit jaar zou stoppen als Pliessie Witte, heeft hij zelf al jaren geleden besloten. "Vijf jaar geleden wist ik al dat dit mijn laatste jaar zou worden. 22 jaar is een lange tijd en een mooi symbolisch getal (2 x 11). Daarnaast heb ik vijf prinsen gemaakt, drie narren en drie boeren. Dat is bij elkaar opgeteld ook nog eens elf. Daarnaast is het gewoon tijd voor verjonging", legt Van Mierlo zijn keuze uit.

Verleden

Vanaf het moment dat hij gevraagd werd voor de rol tot de laatste momenten, heeft Van Mierlo geen seconde spijt gehad van zijn keuze. "22 jaar geleden werd ik gevraagd door iemand van het bestuur. Dat heb ik eerst thuis met mijn vrouw besproken, want we hadden twee kleine kinderen van 4 en 5 jaar oud." Toch besloot Van Mierlo om 'ja' te zeggen. "Dat besluit heeft niet heel lang geduurd." Toch wist Van Mierlo toen eigenlijk nog niet waar hij precies mee ingestemd had. "Carnaval in Oud-Vossemeer bestond toen eigenlijk nog maar net. Ik heb de rol dus voor een groot deel zelf moeten invullen." En dat deed hij dan ook 22 jaar lang met verve. "Met ontzettend veel hoogtepunten en geen enkel dieptepunt. Het was ieder jaar weer een feest om te mogen doen. Onder andere het maken van de filmpjes was erg leuk."

Rol

"Als Pliessie ben je toch een beetje de orde aan het handhaven. Je probeert overal op te letten, je loopt wat rond en naarmate je dat langer doet, wordt het steeds makkelijker." Volgens Van Mierlo hebben echter de Prins en de Boer de belangrijkste rollen, omdat zij het meeste aan het woord komen. "Maar in de loop van de jaren ben ik wel gegroeid in die rol en durfde ik op het podium ook steeds vaker de microfoon te pakken." Veel kinderen, maar ook ouderen weten dan ook niet beter dan dat Tim van Mierlo de enige en echte Pliessie van Oud-Vossemeer is. "Dat vind ik toch wel een mooi iets."

Verjonging

Toch is het volgens Van Mierlo nu tijd voor verjonging. "Toen ik Pliessie werd, waren er veel jongeren betrokken bij de carnaval en de laatste 2/3 jaar merk je dat het weer aantrekt, maar we missen die tussengroep. Veel jeugd is de afgelopen jaren naar Bergen op zoom vertrokken, omdat ze daar op school zitten en daar hun vriendjes en vriendinnetjes hebben." Daarom zou het volgens Van Mierlo goed zijn als de volgende Pliessie iemand is tussen de 20 en 25 jaar oud. "Van de jeugd moet je het hebben. De boer wordt in september 36 en dat is de oudste van het protocol. Daarmee kunnen ze dus weer jaren vooruit."

Het besef

Op de zaterdag van carnaval werd 's avonds officieel afscheid genomen van Van Mierlo als Pliessie Witte. "Ik kreeg echt hele leuke reacties. Alle dweilbands hebben iets leuks gedaan, maar ook de boerenploeg met het bestuur en de oud-protocolisten. Het was een heel mooi afscheid en ik ga het zeker missen." Al gaat Van Mierlo natuurlijk nu niet achter de geraniums zitten. Komend jaar wil hij gewoon betrokken blijven bij carnaval in het dorp. "Ik wil lid worden van de technische commissie en ik blijf natuurlijk bij de boerenploeg." Wanneer gestart wordt met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, zal dat wel even wennen worden voor Van Mierlo. "Dan komt het besef pas echt, maar aan de andere kant heb ik straks wel minder verplichtingen. Al heb ik dat nooit als vervelend ervaren." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESVacatures

Bezorger kranten en/of folders

Vlissingen

Diverse vacatures

Domburg

Monteur

Tholen

Diverse vacatures

Goes en Middelburg

Diverse vacatures

regio Midden Zeeland

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief