Foto: Claudia Koole

Bewoners uiten visie over nieuwe wijk in Smerdiek

Vooral duidelijkheid over de sloop en het woningaanbod is gewenst onder bewoners.


SINT-MAARTENSDIJK - Op de speciale bewonersavond Samen Aan Tafel konden bewoners hun ideeën en visie uiten over de nieuwe plannen voor Sint-Maartensdijk-West, een woonwijk die nieuwe huur- en koopwoningen krijgt. Ze mochten zelfs een nieuwe naam voor de wijk bedenken. In diverse thema's kon men zich mengen. Bij de tafel veiligheid en wonen was het opvallend druk.

De wijk Sint-Maartensdijk-West kent veel huurwoningen die aan het einde van hun levensduur zijn. "Er worden zo'n 160 woningen gesloopt en er komt een verdunning terug van 100 woningen. Hiervan zullen 40% huurwoningen terugkomen en 60% koop", laat Ria van Gils van Stadlander weten. "Je kunt wel stenen vernieuwen, maar mensen maken de wijk. Dit willen we versterken door jongeren aan te trekken. De bewoners mogen een nieuwe naam bedenken voor de wijk."

15 projecten

Burgemeester Van de Velde-De Wilde sprak de bewoners toe voordat ze van start konden gaan met Samen Aan Tafel dat begon met een maaltijd van soep en brood. Ze wist te melden dat Sint-Maartensdijk, in de volksmond Smerdiek, inmiddels 15 projecten kent op dorpsgebied. Sint-Maartensdijk-West is een project dat geleid wordt door gemeente Tholen, Stadlander en De Nijs-Soffers Bouwgroep. Dolorus Bijl kent een aantal van de projecten die lopende zijn in het dorp. "Je hebt Smerdiek op weg waar veel projecten onder vallen. Dat is voor het toerisme, maar ook voor de winkels die moeten blijven bestaan. En de twee basisscholen die overgaan tot een nieuwe brede school." Haar ouders zijn geïnteresseerd in een koopwoning in de nieuwe wijk. Zelf hoopt ze het beeldmerk voor de nieuwe naam te mogen ontwikkelen.

Stemmen

Dat beeldmerk wordt pas ontwikkeld als de nieuwe naam van de wijk is gekozen. Op de bewonersavond kwamen vier nieuwe namen naar voren. De eerste naam is Smerdiek-West gevolgd door Nieuw West. Op de derde plaats Schorre en de vierde naam is Bloemenwijk. De naam waarop het meest gestemd wordt, wordt gedoopt tot de nieuwe naam van Sint-Maartensdijk-West. Ria van Gils: "Het is een naam waar mensen zich in moeten herkennen. Tot 5 april kunnen mensen hun stem uitbrengen via de website en Facebookpagina van Stadlander en gemeente Tholen. Als mensen niet digitaal kunnen stemmen, zijn er ook stemformulieren te verkrijgen. De naam wordt in een beeldmerk geplaatst en voor de zomervakantie is er een feestelijke onthulling."

Duidelijkheid

Over de inhoud van de nieuwe wijk mochten bewoners zich ontfermen bij verschillende tafels met thema's. Die thema's betroffen zorg en duurzaamheid, veiligheid en wonen en samenleven en openbare ruimte/groen. Een redelijk grote groep mensen ging meteen naar veiligheid en wonen. Een eerste punt dat wordt gemeld gaat over de communicatie naar bewoners. "We willen meer duidelijkheid over de sloop", wordt geuit door een bewoner. "Ook over het woningaanbod willen we meer duidelijkheid." De parkeergelegenheid in de wijk blijkt tevens, zoals in vele plaatsen, een issue te zijn in Sint-Maartensdijk. Een andere bewoner uit de Jacoba van Beierenstraat vindt de berichtgeving verwarrend over renovatie en sloop. Haar situatie is te specifiek en door Anissa Azoul van Stadlander wordt ze geadviseerd voor een persoonlijk gesprek omdat een onderzoek nog loopt.

Ideeën

Steven Bouwens heeft als kunstenaar op een hele creatieve manier in beeld weergegeven waarover de bewoners zoal spraken. Op www.visueelvergaderen.nl onder download WEST is terug te vinden wat hij heeft getekend en welk verhaal bij de nieuwe wijk Sint-Maartensdijk-West hoort. In dit verhaal zijn de ideeën opgetekend van de bewoners met de nieuwe namen voor de wijk. Over een korte tijd zal bekend zijn welke naam is gekozen voor de nieuwe wijk Sint-Maartensdijk-West.

l

Claudia Koole


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief