Foto: Iman Fase

Cultikoor Tholen: 'Iedereen is welkom bij ons'

THOLEN - Van Avicii tot Ramses Shaffy en van John Mayer tot Boudewijn de Groot. Het Cultikoor uit Tholen bestaat al bijna vijftien jaar, maar gaat altijd met z'n tijd mee. De leden komen iedere dinsdagavond samen in de Meulvliet om met elkaar te zingen, maar voor velen is het ook een avondje uit vol gezelligheid. "Maar, we kunnen wel wat nieuwe leden gebruiken en dan met name sopranen", vertellen dirigent René Reijpert en leden Frans Lindhout en Anneke Verspuij.


Cultikoor Tholen bestaat op dit moment uit ongeveer 35 leden. "Maar, er is altijd ruimte voor meer leden", vertelt Rijpert. Vooral de mannen zijn op dit moment in de minderheid, zo'n acht mannen en 27 vrouwen komen iedere week samen om te oefenen voor het koor. "Daarbij is de jongste 48 jaar en de oudste is 78 jaar, maar we kijken niet naar leeftijden. Je bent zo oud als je je voelt", vertelt Frans Lindhout.

Eigentijds

Reijpert is sinds anderhalf jaar dirigent van het koor. Hij omschrijft het dan ook als een algemeen koor met een eigentijds repertoire. "Qua genre gaan we richting een popkoor. We zijn in ieder geval geen klassiek koor." Zo worden er nummers gezongen van Avicii en John Mayer, maar ook Nederlandstalige nummers van Liesbeth List, Ramses Shaffy en Boudewijn de Groot. "We zingen eigentijdse nummers met af en toe een evergreen", vult Anneke aan. "En soms zingen we zelfs een beetje gospel." Daarnaast staat het koor altijd open voor vernieuwing. Zo werd onlangs een nummer van Lady Gaga aangedragen om te gaan zingen. "Dat is voor nu nog even te lastig, maar het ligt wel op de plank", vertelt Reijpert.

'Houdt ons jong'

"We hebben een behoorlijk repertoire en daarnaast spelen we met een band die bestaat uit drie gitaristen en één basgitarist. Dat is wel vrij uniek", vertelt Reijpert. "Onlangs is er een jongen van achttien jaar aangesloten en daar zijn we wel heel erg blij mee. Hij past goed in het geheel en hij komt ook met nieuwe ideeën." Die verjonging is een welkome aanvulling op de groep die op dit moment voornamelijk uit vijftigplussers bestaat. Maar, dat wil volgens het drietal niets zeggen over het koor. "Onze werkelijke leeftijd zegt niets over onze denkwijze. Kijk maar naar de spontaniteit in het koor en het repertoire, het zingen houdt ons jong. Anders zou een 72-jarige toch geen Avicii zingen?"

Optredens

Er heerst dan ook altijd een leuke sfeer en ondanks dat er serieus gezongen en gerepeteerd wordt op de dinsdagavonden, is er ook genoeg tijd voor gezelligheid en na afloop wordt er steevast iets gedronken aan de bar. "Daarnaast hebben we ongeveer één keer per maand een optreden." Zo treedt het Cultikoor komend seizoen op in Middelburg, Terneuzen en Sliedrecht. "En we doen ook mee aan een korenmiddag in 't Slik in Bergen op Zoom en we doen, net als vorig jaar, mee aan een benefietconcert in 't Zwijnshoofd eveneens in Bergen op Zoom", vertelt Frans Lindhout. "We maken er altijd een leuk uitje van", vult Anneke Verspuij hem aan. "Zingen staat bij ons op één, maar gezelligheid staat ook altijd op twee."

Repeteren

Wie graag een keer mee wil zingen bij het Cultikoor, kan gewoon binnenlopen tijdens een repetitieavond. "Je mag altijd sfeer komen proeven. We repeteren iedere dinsdagavond vanaf 20.00 uur in de Meulvliet. Je mag gewoon binnen komen lopen en met ons meezingen." Volgens Reijpert hoef je geen noten te kunnen lezen. "Je moet vooral heel veel plezier hebben in het zingen, dat is voor ons het allerbelangrijkste. Ja, het is een professioneel gebeuren, maar we doen het wel op zo'n manier dat iedereen zich thuis voelt bij het koor."

Meer informatie op www.cultikoor.nl 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief