Burgemeester Ger van de Velde en voorzitter Arie van der Zwan onthullen samen de banner voor de nieuwe tentoonstelling in De Meestoof. FOTO JEFFREY HAGE
Burgemeester Ger van de Velde en voorzitter Arie van der Zwan onthullen samen de banner voor de nieuwe tentoonstelling in De Meestoof. FOTO JEFFREY HAGE Foto: Jeffrey Hage

De Meestoof herdenkt 75 jaar bevrijding

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-ANNALAND – Burgemeester van Tholen, Ger van de Velde - de Wilde, heeft afgelopen zaterdag de nieuwe tentoonstelling in streekmuseum De Meestoof geopend. De nieuwe tentoonstelling staat in het teken van 75 jaar bevrijding van het eiland Tholen. “Het is vooral belangrijk om hier te komen en een indruk te krijgen van wat er allemaal is gebeurd,” aldus bezoekster Truus Schuit.

DOOR JEFFREY HAGE

Het geluid van een doedelzak is zaterdag hoorbaar bij de schuur van streekmuseum De Meestoof. De zon heeft nog moeite om de grijze wolken te doorbreken, maar toch klinkt er een gezellig geroezemoes vanuit de koffiekamer. Na toespraken van burgemeester Ger van de Velde en voorzitter van het museum Arie van der Zwan, onthullen zij samen het nieuwe pamflet voor de tentoonstelling. Er klinkt een luid gelach en applaus wanneer Van de Velde en Van der Zwan de Nederlandse vlag van de banner afhalen. De tentoonstelling is klaar om bezichtigd te worden en de mensen begeven zich al pratend naar de ingang van het museum.

Tentoonstelling

Bij binnenkomst is gelijk duidelijk dat dit een zeer uitgebreide tentoonstelling is. Overal staan poppen met typische klederdracht of legeruniformen. Van gasmaskers tot radio’s en van de Jodenster tot oude pakjes sigaretten, alles is te vinden in het streekmuseum. Volgens bezoekster Truus Schuit is het heel indrukwekkend om alle verschillende dingen te zien: “Overal is wel iets te zien. Zo wist ik zelf niet eens dat Tholen zo erg onder water had gestaan tijdens de oorlog, maar dankzij deze tentoonstelling leer je echt veel meer over hoe het eiland er in die periode bij lag.”

Vrijheid

Bezoeker Leen van Doorn is het hier roerend mee eens: “Ik ben zelf geboren voor de oorlog, dus heb die periode wel heel bewust meegemaakt. Als ik al deze kleding, paspoorten en kaarten bekijk, ben ik echt weer even terug in mijn jeugd,” aldus Van Doorn. Zelf heeft hij ook de brug naar het eiland opgeblazen zien worden en ziet de brug vervolgens als het teken van de bevrijding: “Wij hebben nu echt de mogelijkheid om te gaan en te staan waar we willen, dat was toen echt heel anders. Ik vind het daarom ook belangrijk dat we ieder jaar weer stilstaan bij de bevrijding. Want de vrijheid die wij nu hebben, hebben we aan alle mensen die hun leven hebben gegeven in gevecht met de bezetter.

Belangrijk

Zowel Truus Schuit als Leen van Doorn vinden het daarom belangrijk om ieder jaar tijdens de dodenherdenking en Bevrijdingsdag stil te staan bij het leed uit de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb mijn kinderen echt al van jongs af aan geleerd dat ze twee minuten stil moeten zijn tijdens de dodenherdenking. Nu leren zij dat hun kinderen weer aan en zo zetten we samen de traditie voort,” aldus Schuit. Van Doorn gaat zelfs ieder jaar nog naar Vlissingen om daar zijn vrijheid te vieren: “Ik ga ieder jaar naar Vlissingen, om daar de lezing bij te wonen en van de muziek te genieten.”

Kijken

“Als je de geschiedenis van je woonplaats niet kent, doe je niet mee in de samenleving,” besluit van Doorn kritisch. Truus Schuit vindt het vooral belangrijk dat mensen zichzelf bewust worden van de historische gebeurtenissen: “Door middel van de foto’s, het beeldmateriaal en de voorwerpen die je hier ziet, realiseer je je dat er ook hier echt strijd is geleverd voor onze vrijheid,” aldus Schuit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief