Wethouder Jan Harmsen vervangt de oude lamp voor een nieuwe led-lamp FOTO REMKO VERMUNT
Wethouder Jan Harmsen vervangt de oude lamp voor een nieuwe led-lamp FOTO REMKO VERMUNT (Foto: Remko Vermunt)

Gemeente slaat slag met verduurzaming straatlantaarns

OUD-VOSSEMEER - Wethouder Jan Harmsen mocht afgelopen donderdag plaatsnemen in het bakje van een hoogwerker om één van de 2315 lampen te vervangen die de komende tijd gewisseld worden in de gemeente Tholen. Dat gebeurde bij één van de straatlantaarns op het plein bij de Raadhuisstraat in Oud-Vossemeer. Vorige week is door aannemersbedrijf Nijkamp al een start gemaakt met het vervangen van de lampen en de komende twee maanden zijn de overige lampen aan de beurt.


Ongeveer 49 procent van de lampen in straatlantaarns in de gemeente Tholen worden de komende maanden vervangen voor duurzamere LED-lampen. De overige straatlantaarns in Tholen zijn óf te oud om nu nog te verduurzamen óf ze zijn in het verleden al voorzien van nieuwe led-lampen. "En de lantaarns in het buitengebied zijn niet in beheer bij de gemeente Tholen, die zijn óf van het waterschap óf van de provincie."

Investering
"Deze investering levert ons op het geheel een energiebesparing op van zo'n dertig procent", vertelt wethouder Jan Harmsen. Met de investering is wel een behoorlijk bedrag gemoeid. "Het investeringsbedrag is ongeveer 130.000 euro. Dit is inclusief de werkzaamheden. De LED-lampen gaan circa vier keer langer mee dan de conventionele lamp en besparen vijftig procent energie per jaar. Binnen 5 jaar moet de lamp terugverdiend zijn." Volgens Van de Bunt is het uitvalspercentage bij deze specifieke lampen, dan ook minder dan één procent. "En ze hebben zo'n 50.000 branduren, dat betekent dat ze zo'n tien tot twaalf jaar meekunnen." 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief