Afbeelding
Foto: Pexels

Voorlopig geen zonneparken in Tholen

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - De gemeenteraad wil zelf weer grip krijgen op het beleid rondom zonneparken in de gemeente Tholen. Daarom heeft de voltallige gemeenteraad onlangs besloten om het 'oude' beleid te vernietigen. Nieuwe initiatieven kunnen daardoor individueel beoordeeld worden.

De gemeenteraad van de gemeente Tholen heeft in oktober 2017 beleid vastgesteld over hoe men om wil gaan met toekomstige aanvragen voor zonneparken. Hierin stond onder andere opgenomen dat er één zonnepark toegevoegd mocht worden aan het reeds bestaande zonnepark aan de Ceresweg in Tholen. Maar, de laatste tijd hebben veel inwoners zich uitgesproken tegen de komst van extra zonneparken. Nu onlangs toch een aanvraag is ingediend voor de realisatie van een zonnepark aan de Ceresweg was het voor de politieke partijen dan ook tijd om flink op de rem te trappen. Verschillende inspraakreacties en een werkbezoek hebben eraan bijgedragen dat de gemeenteraad opnieuw met de bevolking in gesprek wil, om te bekijken welke mogelijkheden er wel of niet zijn.

Beleid

Hoewel de raad graag in gesprek wil met burgers, is de raad wel gebonden aan de beleidsregels die eerder al zijn opgesteld. Op basis van het huidige beleid rondom zonneparken kan er dan ook eigenlijk geen 'nee' gezegd worden tegen de aanvraag voor het nieuwe zonnepark aan de Ceresweg. "Hierbij zijn door de raad gestelde kaders leidend en kan alleen om moverende redenen afgeweken worden van dit beleid", stelt Vincent Bosch namens de PVV-fractie.

Intrekken

Daarom heeft de raad onlangs besloten om het volledige beleidskader in te trekken. Dat betekent dat er op dit moment geen regels meer zijn omtrent zonneparken en daardoor kan de raad zelf bepalen of een vergunning wel of niet verleend wordt. "Het intrekkingsbesluit heeft tot gevolg dat de gemeente voor zonne-energie geen beleid meer kent. Omdat het intrekkingsbesluit tot gevolg heeft dat de gemeente over zonne-energie geen beleid meer kent, zal de raad en/of het college in een concreet geval zelf een afweging kunnen maken. Bij deze beoordeling kunnen alleen ruimtelijk relevante argumenten een rol spelen."

Nieuw beleid

Nu het huidige beleid is ingetrokken, heeft de gemeenteraad tijd om nieuw beleid op te stellen. Uitgangspunt daarbij is nog steeds dat de gemeente zich wil inzetten om energieneutraal te zijn. De landelijke overheid wil dat Nederlandse gemeenten in 2023 voor zestien procent van hun energievoorraad afhankelijk zijn van duurzame energiebronnen. De gemeente Tholen zat echter in 2015 al op 13,2 procent. Er zijn dus geen hele grote investeringen meer nodig om de doelstelling te behalen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief