De Meestoof hield onlangs nog een open dag waarbij inwoners ook in de depots een kijkje mochten nemen FOTO IMAN FASE
De Meestoof hield onlangs nog een open dag waarbij inwoners ook in de depots een kijkje mochten nemen FOTO IMAN FASE Foto: Iman Fase

Actiecomité zamelt gelden in voor De Meestoof

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-ANNALAND - Negentigduizend euro. Dat is het bedrag dat streekmuseum de Meestoof nog nodig heeft om een langgekoesterde droom uit te laten komen. Al jaren wil het streekmuseum een atrium bouwen om ook grote groepen en schoolklassen te kunnen ontvangen. "Drie jaar geleden hebben we een offerte laten maken, maar dat was nog in de tijd van de crisis. Inmiddels zijn de prijzen gestegen en komen we geld tekort", legt Oscar Huiskamp uit.

En daarom wordt nu actie ondernomen. Oscar Huiskamp, Han Moerland en Chris Koopman vormen sinds deze week het actiecomité dat fondsen gaat werven voor het streekmuseum. "Wij werken onafhankelijk van het bestuur, maar we krijgen wel volledige medewerking en mogen alle middelen gebruiken die wij nodig achten", legt Huiskamp uit. Het drietal is afgelopen week officieel gestart met de actiecampagne en probeert nog voor oktober van dit jaar de benodigde 90.000 euro in te zamelen.

Fondsenwerving

"We hebben gezamenlijk een plan opgesteld en daarbij gaan we uit van twee sporen die naast elkaar lopen. Het eerste spoor is dat we heel veel fondsen in binnen- en buitenland gaan aanschrijven. Er zijn heel veel bekende, maar ook onbekende fondsen die graag een bijdrage leveren aan musea." Toch blijkt dat lastiger dan gedacht, concludeert Huiskamp. "Ik heb de eerste afwijzingen al binnen, maar dat komt vooral doordat je geen geld krijgt voor het bouwen of verbouwen van je museum." De meeste fondsen zijn meer gericht op de inrichting van het museum of gelden voor speciale exposities. "Maar daar kunnen we ook geld voor gebruiken, dus we blijven proberen."

Inwoners

Daarnaast loopt ook het tweede spoor en daarmee is afgelopen week gestart. "We gaan iedereen in de gemeente Tholen aanschrijven. We beginnen met de vijfhonderd leden van de Meestoof, maar we willen ook andere inwoners en bedrijven oproepen om een duit in het zakje te doen", vertelt Huiskamp. "Tholen kent ongeveer 25.000 inwoners, als ze allemaal vier euro betalen dan zijn we er al", stelt Han Moerland. "Of als alle inwoners een bezoek brengen aan ons museum, dan zijn we er ook al", stelt Piet van Dijke. "We willen vooral de mensen bereiken die gevoel hebben voor de Thoolse geschiedenis. We hopen dat zij een bijdrage willen leveren aan het in stand houden van dit museum." De mannen hebben dan ook allemaal een hele stapel met brieven thuis klaarliggen en de komende weken worden ze bij iedereen in de bus gedaan. "In de envelop zit niet alleen een flyer met ons logo, maar ook een brief met extra uitleg over de plannen."

Uitbreiding

Want dat de uitbouw nodig is, daar zijn de mannen van overtuigd. "We hebben als museum heel veel te bieden, maar het komt nu niet goed uit de verf." Zo vindt Huiskamp de entree van het museum niet representatief. "De bouw van het atrium zorgt niet alleen voor een ruimte waar we grotere groepen kunnen ontvangen, maar vormt meteen een mooi representatieve ingang." Daarnaast is er op dit moment slechts één toilet aanwezig in het gebouw. "Dat willen we uitbreiden naar drie toiletten." Volgens Huiskamp is streekmuseum De Meestoof een erg gastvrij museum. "Maar het gebouw dateert uit de jaren '50 en sluit niet aan bij de gastvrijheid die we uit willen stralen."

Plan B

Daarom zetten de mannen nu alles op alles om voor oktober de benodigde gelden in te zamelen. "Daarbij kunnen we de hulp van de inwoners goed gebruiken." Als het geld in oktober allemaal binnen is, kan meteen gestart worden met de bouw van het atrium. "En dan is alles mooi op tijd klaar voor het nieuwe seizoen van 2020." Mocht het geld niet op tijd binnen zijn, dan is er altijd nog een Plan B waar het museum op terug kan vallen. "Maar daar willen we eigenlijk niet aan denken. Het museum heeft deze uitbreiding nodig om toekomstbestendig te worden."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief