De werkgroep wilde er graag één dorpsmolen bijplaatsen
De werkgroep wilde er graag één dorpsmolen bijplaatsen

Plan voor dorpsmolen voorlopig van de baan

Door: Remko Vermunt Algemeen

SINT-PHILIPSLAND - Het plan om in de Kramerspolder bij Sint-Philipsland één extra windmolen te plaatsen ten behoeve van de inwoners gaat voorlopig niet door. Dat heeft de werkgroep afgelopen week bekendgemaakt. In november vorig jaar werden de plannen voor deze dorpsmolen kenbaar gemaakt en destijds werd aangegeven dat begin 2019 een concreet plan voorgelegd zou worden.

"Helaas blijkt dat niet mogelijk", stelt de werkgroep nu. De opbrengsten van de windmolen zouden, in tegenstelling tot andere windmolens, naar de eigen dorpsgemeenschap gaan. Er staan immers al vijf windmolens in Sint Philipsland en rond het sluizencomplex van de Philipsdam zullen er nog eens 35 verrijzen, maar de initiatiefgroep wilde nu zelf één extra molen bekostigen. "Maar, door de toename van het aantal zonnepanelen op ons eiland, kan niet alle stroom die een extra windmolen zou produceren op het net worden afgezet. Het gaat hierbij niet alleen om de panelen die er al liggen: het gaat vooral ook om een aantal grote projecten waarover inmiddels SDE-subsidie is afgegeven en die dus bij bedrijven in voorbereiding zijn."

Rendabel

Hoewel het slechts om een paar procent van de stroom gaat die de molen op zou wekken, is het toch niet rendabel om de windmolen te realiseren. De werkgroep is daarom nu aan het onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de windenergie op te slaan of om te zetten naar waterstof. "Ook zijn we door initiatiefnemers benaderd om de Dorpsmolen te combineren met een groot zonnepark. Dat zonnepark is dusdanig groot, dat het dan rendabel is om een nieuwe kabel aan te leggen." Maar of dat doorgaat, is afhankelijk van de keuzes die de politiek gaat maken.

Beslissing

De gemeenteraad heeft onlangs het huidige beleid rondom zonneparken ingetrokken om weer grip te krijgen op de mogelijke aanleg van zonneparken in de gemeente Tholen. De raad wil eerst opnieuw met de bevolking in gesprek wil, om te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor eventuele nieuwe zonneparken. "We zitten dus niet stil, maar de voortgang loopt anders dan dat we graag zouden willen zien."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief