Foto:

Neem een kijkje bij brandweerkazerne Tholen

THOLEN - Brandweer Tholen organiseert op zaterdag 11 mei een open dag in en rondom de brandweerkazerne in Tholen. Tijdens deze dag kunnen inwoners een kijkje nemen in de kazerne, maar ook het materiaal dat dagelijks gebruikt wordt om de stad Tholen en omgeving veilig te houden wordt op deze dag getoond. "Daarnaast zullen er verschillende demonstraties te zien zijn", aldus ploegleider Peter Schoneveld.


De brandweer houdt zich niet alleen bezig met het blussen van brandjes. De vrijwilligers van brandweerkazerne Tholen kennen een breed takenpakket en dat laten ze op zaterdag 11 mei, maar al te graag zien. Er zullen dan ook verschillende demonstraties te zien zijn van de taken die wij als brandweer uitvoeren." Welke demonstraties dat precies zijn, wordt later via de social mediakanalen van brandweer Tholen gedeeld. "Maar er zal onder andere een hulpverleningsdemonstratie zijn, waarbij hulp verleend wordt bij een gesimuleerd ongeval. Ook zullen er de hele dag door demonstraties gegeven worden door het duikteam van brandweer Tholen en is er de mogelijkheid om mee te varen met onze nieuwe reddingsboot", vertelt Schoneveld.

Brandpreventie

Naast de demonstraties en het verschillende materieel van de brandweer is er nog veel meer te zien. Zo is ook de afdeling brandpreventie aanwezig om inwoners meer te vertellen over verschillende risico's in en rondom het huis. "Dat is dezelfde club mensen die ook de pop-up store in het centrum van Tholen hebben gehad. Zij komen met een speciale bus waarin aandacht wordt besteed aan hoe je om moet gaan met brand en ze vertellen meer over rookmelders." Daarnaast wordt er bijvoorbeeld ook meer verteld over de risico's van je telefoonoplader in het stopcontact laten zitten. "Alles komt aan bod."

Wervingsdag

Hoewel de open dag enerzijds georganiseerd wordt om de burgers van Tholen te laten zien wat de brandweer allemaal doet, vormt het voor Brandweer Tholen ook het ideale moment om nieuwe brandweervrijwilligers te werven. "De brandweerploeg is volledig op basis van vrijwilligers en voor vrijwel elke functie die wij vervullen zijn we continu op zoek naar nieuwe collega's", stelt Schoneveld. Zo is de brandweer op Tholen op zoek naar twee nieuwe duikers, twee tot drie nieuwe manschappen voor het blusteam en er wordt nog iemand gezocht voor het bootteam. "In principe hebben we altijd mensen nodig."

Vrijwilligers

Als vrijwillige brandweerman hoef je nog geen ervaring te hebben. "Je moet minstens achttien jaar oud zijn en het mooiste zou zijn als je in Tholen woont en werkt", vertelt Schoneveld. Wie vrijwilliger wil worden bij de brandweer, gaat wel gewoon door een sollicitatieprocedure. "Daar kunnen we meestal al veel uithalen. Veel van die jongens willen al van kleins af aan bij de brandweer, maar weten eigenlijk niet goed wat het allemaal in gaat houden." Zo wordt je twee jaar lang intern opgeleid en daarnaast moet je in ieder geval iedere week een keer oefenen met het team. "Brandweerman of -vrouw zijn kost veel tijd", stelt Schoneveld. "En er kleven zowel voor- als nadelen aan." Met als grootste nadeel de mogelijk traumatische ervaringen bij branden of dodelijke ongelukken. "Maar één van de mooie dingen van het vak is dat je klaarstaat voor de burgerij. Ik doe dit niet voor niets al dertig jaar. Daarnaast maakt zo'n open dag het ook heel leuk, of een bezoek van de basisscholen of het meevaren met een zwemtocht."

l 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief