Jolanda van Dijke in haar atelier waar arbeidsintensief wordt gewerkt.
Jolanda van Dijke in haar atelier waar arbeidsintensief wordt gewerkt. (Foto: Claudia Koole)

Het werk moet mooi afwerkt en perfect de deur uitgaan

SINT-MAARTENSDIJK - Jolanda van Dijke Meubelstoffeerbedrijf bestaat dit jaar 25 jaar. Ze heeft het bij geboorte in de vingers meegekregen van haar opa, vader en moeder om meubilair, op maat gemaakte boot- en caravankussens en matrassen strak en passend af te leveren. Vooraf wordt alles besproken met een klant. Geen verrassingen achteraf.


"Het is best interessant om erover na te denken om meubilair of kussens te laten maken, want de kwaliteit van vroeger is er nauwelijks nog", vertelt Jolanda van Dijke, eigenaresse van haar gelijknamige meubelstoffeerbedrijf. Samen met haar man Peter de Visser runt ze het stoffeerdersbedrijf dat een begrip is op veel plaatsen. Het zijn niet alleen boot- of caravankussens die ze maakt. "Nee, hoor", zegt ze. "Een bankstel of ander meubilair zoals een stoel wordt ook gemaakt. We maken alles op maat. Tevoren wordt een plan gemaakt en afgesproken met de klant welke stof er gebruikt gaat worden. Het moet mooi afgewerkt en perfect de deur uitgaan. Ze moeten er een tijd mee kunnen doen."

Erfstuk

Het arbeidsintensieve werk kent ook opdrachten met een emotionele waarde. Jolanda van Dijke: "Dan gaat het om bijvoorbeeld een erfstuk. Dat is heel belangrijk voor de familie. Het is dan erg leuk om van een oude stoel iets moois te maken. Het hout doen we niet aan zo'n stoel, maar wel het binnenwerk zoals de veren en de vulling tot aan het opnieuw stofferen van de stoel." Als er een bank, stoel of ander meubilair binnenkomt, is het niet altijd zichtbaar wat er vervangen moet worden.

Mallen

"Als je het soms openmaakt, kom je andere dingen tegen. Dan zijn er meer banden gebroken of moeten er meer veren worden vervangen. En soms zitten er weleens twee lagen stof op elkaar. Maar het wordt altijd opgelost. We maken vooraf een prijs met de klant en er zijn geen meerkosten nadien. Het is niet de normale gang van zaken om achteraf met extra kosten te komen." Dat het meer inhoudt dan alleen een stofje over een bestaand kussen te trekken, blijkt uit de mallen die speciaal worden gemaakt. Van Dijke: "Matrassen en kussen voor in een boot, caravan of camper gaan op maat. Mijn man Peter maakt de mallen van papier om exact het juiste formaat te bepalen. Het is voor ons belangrijk dat de klant het vertrouwen heeft dat het goed gemaakt wordt. Het gaat de deur uit zoals ik het zelf zou willen ontvangen."

Achtergrond

Jolanda van Dijke heeft voor haar meubelstoffeerbedrijf meerdere opleidingen gevolgd met een vakdiploma stoffeerder. "Maar het is niet vanzelfsprekend", laat ze weten. "Je moet het wel willen doen en het moet in je zitten." Op locatie worden klanten bezocht om het materiaal te bekijken. "Ik vind elke opdracht leuk en zie mensen na 10 jaar nog terugkomen. Dat is een goed teken."

l

Claudia Koole


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief