Sylvana van Hees gaat in 2019 Nederland vertegenwoordigen op het EK in Rotterdam. ARCHIEFFOTO
Sylvana van Hees gaat in 2019 Nederland vertegenwoordigen op het EK in Rotterdam. ARCHIEFFOTO

Sylvana maakt zich op voor EK Rolstoelbasketbal

Door: Liana Koeken algemeen

OUD-VOSSEMEER – Sylvana van Hees is als rolstoelbasketbalster actief op een zeer hoog niveau. Ze doet zelfs aan het Europees Kampioenschap mee, wat van 30 juni tot en met 7 juli plaatsvindt in Rotterdam. Sylvana maakt er haar persoonlijke missie van om de populariteit van haar sport te vergroten. "Als ik mensen kan inspireren om deze sport ook te doen, zou ik dat echt geweldig vinden."

Sylvana van Hees is vanwege een medische misser op jonge leeftijd in een rolstoel terecht gekomen. Haar ledematen stierven in zeer korte tijd af. De enige mogelijkheid waarop Van Hees nog verder kon leven was als haar ledematen geamputeerd zouden worden. Ze was slechts 21 maanden oud toen dit gebeurde, dus eigenlijk weet ze niet beter. "Ik heb er gewoon mee leren leven. Ik was natuurlijk ook heel erg jong toen dit allemaal gebeurde, dus voor mij is het nu normaal. Ik heb zelf meer respect voor mijn moeder, want zij zag op 23- jarige leeftijd haar dochter bijna overlijden."

Rolstoelbasketbal

De rolstoelbasketbalsport is voor Van Hees een essentiële rol gaan spelen in haar dagelijks leven. Toen ze zestien was werd er een basketbalclinic gegeven op haar opleiding. Ze was gelijk enthousiast. Inmiddels heeft ze haar hele leven aangepast op de sport: "Ik train ongeveer twintig uur per week door heel Nederland en speel mee in het Nederlands damesteam. Ik heb afgelopen week ook te horen gekregen dat ik ben geselecteerd voor het EK, waar ik enorm veel zin in heb."

Keuze
Naast het basketballen studeert Van Hees nog. Ze zit in haar tweede jaar van haar studie Leisure & Event Management. Kiezen tussen haar opleiding en de sport is voor haar echter een makkelijke keuze: "Ik zou sowieso voor de basketbalsport kiezen. Het is voor mij echt een uitlaatklep en de enige manier waarop ik veel kan bewegen. Daarnaast heb ik er sinds ik met de sport bezig ben ook een hele nieuwe club vrienden bij."

Studie

Haar studie heeft ze echter niet zomaar gekozen. "Toen ik in mijn examenjaar van de opleiding Grafisch Vormgever zat, begon ik na te denken wat ik verder nog wilde. Ik wilde eigenlijk altijd al evenementen organiseren. Het leek mij erg gaaf om zelf als vormgever aan de slag te gaan bij evenementen. Maar ik vind dat er ook aan de organisatorische kant wel wat kan veranderen. Ik vind bijvoorbeeld dat sanitaire voorzieningen voor mensen met een beperking op evenementen echt veel beter kunnen. Toen ik op een festival was, moest ik water omhoog pompen met mijn voeten om mijn handen te kunnen wassen. Dat gaat toch lastig als je geen voeten hebt," grapt Van Hees.

Nadelen
Rolstoelbasketbal is voor Van Hees haar hele leven geworden. Maar er kleven ook nadelen aan een relatief onbekende sport beoefenen op een hoog niveau. "Eén van de nadelen van de sport is dat ik reserveonderdelen voor mijn rolstoel op voorraad moet hebben. Het kan namelijk wel eens gebeuren dat je rond het trainen een onderdeel moet laten vervangen. Er wordt wel een deel door van mijn stoel door de gemeente vergoed, maar het grootste deel moet ik zelf betalen."

Sponsoren

Sponsoren zijn voor van Hees dus van essentieel belang. En ze roept mensen dan ook vooral op om contact met haar op te nemen als ze een bijdrage willen leveren: "Als mensen een bijdrage willen leveren is dat natuurlijk heel fijn. Mocht u in de positie zijn om contact met mij op te nemen kan dat op sylvanavh@hotmail.com, of via mijn profielen op Facebook en Instagram."

BIJDRAGE JEFFREY HAGE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief