Riet Schetters gaat na 47 jaar afscheid nemen van haar onderwijscarrière.
Riet Schetters gaat na 47 jaar afscheid nemen van haar onderwijscarrière. (Foto: Koert Capel )

De Kraal neemt afscheid van juf Riet

  algemeen

THOLEN - Riet Schetters gaat na 47 jaar onderwijs in het algemeen en en 27 jaar Montessorischool De Kraal in het bijzonder afscheid nemen van haar onderwijscarrière. Op donderdag 4 juli tussen 15:30 en 17:30 uur kan iedereen die dat wil en zich heeft opgegeven Juf Riet een mooie nieuwe tijd toewensen. Maar eers blikt de Thoolse Bode nog even terug.


"Hier wil ik nooit meer invallen, wat een chaos!" dacht Juf Riet Schetters, toen ze begin jaren 90 enkele lessen verving bij de Montessorischool De Kraal in Tholen. Die bestond toen nog niet zo lang. Maar eenmaal weer bij andere scholen aan het werk knaagde er iets bij Juf Riet. Het had ook iets heel moois, dat aparte onderwijsconcept, die aandacht voor kinderen, iets dat haar raakte. Ze deed toch een volgende vervanging en die werd een definitieve aanstelling. En zo haalt Juf Riet nu, 27 jaar later, haar pensioen bij diezelfde eigenwijze school. Haar tomeloze enthousiasme en energie zijn in die jaren gebleven. Bij collega's en kinderen is ze geliefd om haar betrokkenheid.

Vrijblijvend
Dat een montessorischool een chaos zou zijn, dat bleek trouwens reuze mee te vallen. Het was wel wennen voor de traditioneel opgeleide kleuterleidster, die in 1972 haar carrière startte in Heerle. Er is veel aandacht voor het individuele kind, en onderwijs start bij waar het kind op dat moment aan toe is. "Sowieso is het onderwijs bij De Kraal tegenwoordig meer gericht op 'vrijheid in gebondenheid' en daardoor minder vrijblijvend dan vroeger," vertelt Juf Riet. "Deels is dat jammer, maar het is ook een goede ontwikkeling. En de persoonlijke aandacht, het kind zelf als uitgangspunt, dat is gebleven. In het regulier onderwijs miste ik dat."

Knuffel

Als leerkracht was Juf Riet een duizendpoot die in de loop van de jaren in alle groepen stond. Hoewel ze ooit begon als kleuterleidster, stond ze net zo gedreven in de bovenbouw, zoals afgelopen jaar.

'Je merkt dat ze alles voor de leerlingen opzij zet'

IEP-toetsen, schoolkamp, de musical en af en toe een stevige knuffel: Juf Riet deed groep 7/8 met dezelfde passie. Collega's beschrijven haar kenmerkende houding. "Je merkt dat Riet alles voor de leerlingen opzij zet. Ze beschouwt ze echt als haar kinderen. De woorden ziek, tegenslag of moe kent ze voor zichzelf niet, de kinderen gaan voor haar vóór alles."

Reizen
Nog een paar weken, dan gaat ze haar aandacht verplaatsen naar leuke dingen doen met kinderen en kleinkinderen en naar haar vele sociale contacten. En ze wil lekker gaan reizen. "Het is mooi om te zien hoe ik De Kraal nu achter me kan laten," stelt Juf Riet vast. "De leerkrachten zitten vol ambitie, de onderwijskwaliteit is goed. De leerlingenaantallen stijgen, zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer zoals je die in een kleine school verwacht. Iedereen kent elkaar en helpt elkaar. En het eigene van het montessorionderwijs krijgt weer de plek die het verdient." Juf Riets bijdrage daaraan zal worden gemist. Maar, lacht ze, ze zal vast nog wel eens in een groep staan als vervanging nodig is. Op 4 juli tussen 15:30 en 17:30 uur kan iedereen Juf Riet gedag zeggen. Vooraf opgeven via info@montessorischooldekraal.nl

l

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief