Secretaire-orgel en clavecimbel. FOTO J. DE ZVIET
Secretaire-orgel en clavecimbel. FOTO J. DE ZVIET Foto: J. de Zviet

Stadhuisconcert Bach en zoon

Sport en vereniging

THOLEN - Overgangsperiodes in de kunsten zijn een interessant fenomeen. De weg van Romantiek naar Impressionisme b.v. zowel in de schilderkunst als in de muziek.
Ontwikkeling van muziekinstrumenten, elke overgang van de ene muzikale stijlperiode in de andere. Het laatstgenoemde is de leidraad voor het Stadhuisconcert op 22 juni in Tholen, georganiseerd door de Stichting Anthonie Keldermans Concerten.

Clavecinist-organist Jan de Viet zal trachten een muzikaal beeld te schetsen van de ontwikkeling van de Barok naar de Empfindsamkeit en Sturm und Drang. Dit uiteraard aan de hand van de twee meest belangrijke representanten van genoemde stijlperioden: "vader" Johann Sebastian Bach, en "zoon" Carl Philipp Emanuel Bach.

De toetsinstrumenten die worden bespeeld (zie foto) maken deel uit van collectie in het Oude Stadhuis. Het betreft een secrétaire-orgel uit ca. 1835, vervaardigd door de Amsterdamse orgelmaker Thomas Hofmeijer, en een clavecimbel dat is gemaakt door Matthijs Mijnders te Zierikzee, als replica van de uit 1747 daterende Johannes Daniël Dulcken die zich bevindt in het museum Vleeschhuis te Antwerpen. Aanvang 15.30 uur.

Het concert wordt gevolgd door de carillonbespeling, die ditmaal wordt gegeven door Jan Bezuijen uit Ouddorp, waar de bezoekers in de Stadhuistuin naar kunnen luisteren.

Info: www.keldermansconcerten.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief