Kenny Jansen op de 'dj boot' van de Vrijmibotho
Kenny Jansen op de 'dj boot' van de Vrijmibotho (Foto: Martine van de Velde)

Kenny Jansen: 'Je publiek kunnen bereiken met je platen is essentieel'

  algemeen

THOLEN – Kenny Jansen draait sinds 2016 muziek, nadat hij in 2014 aan werd gestoken met het DJ-virus op het Awakenings indoor festival in Amsterdam. Jansen staat bekend onder zijn artiestennaam 'Fugitive' en heeft op Vrijmibotho van 2018 in Tholen kennis kunnen maken met het vak. De Bode sprak afgelopen zaterdag met Jansen over zijn liefde voor de muziek, de spanning van het optreden en de dromen die hij na wil jagen.


DOOR JEFFREY HAGE

Er heersen tropische temperaturen in Tholen als Kenny Jansen aan een grote bruine tafel plaatsneemt. Er heerst een vreugdige stemming op de markt, waar een beachvolleybal toernooi wordt gespeeld. Het rinkelende geluid van kopjes en schoteltjes galmt door de ruimte en de geuren van bier en koffie wisselen elkaar af. Op de achtergrond is het gezoem van een afzuigkap hoorbaar en er galmt een klassieke rockballad door de speakers als Jansen begint te praten: "Ik weet nog heel goed dat ik in 2014 op Awakenings was met een paar vrienden en echt geboeid werd door wat ik daar zag gebeuren. Echt iedereen had het daar naar zijn zin en de energie die van het publiek af kwam vond ik echt geweldig."

Draaien

Jansen werd zo geboeid tijdens het festival, dat hij besluit om zelf ook te gaan draaien. "Ik dacht bij mezelf, waarom probeer ik het niet een keer? Ik schafte toen zelf een kleine draaitafel aan en ik vond het eigenlijk gelijk leuk, maar het was niet gelijk een doorslaand succes hoor," lacht Jansen terwijl hij beeldend met zijn handen praat. "Ik draaide vanaf het begin vooral in mijn kamer en dat doe ik eigenlijk nu nog steeds. De Vrijmibotho in 2018 was mijn eerste grote optreden en dat vond ik om die reden heel spannend, maar vooral erg leuk. Ik hoorde naderhand van verschillende mensen dat ze mijn optreden ook heel gaaf vonden, dus dat was echt fijn. Voor mij is dat ook wel een van de essentialsvan het DJ zijn, want je moet het publiek kunnen bereiken met je platen of muziek."

Optreden

Het optreden voor een publiek vond Jansen in het begin erg wennen. "Het kan zomaar gebeuren dat je een plaat in start die 'doodslaat'. Ik heb dat laatst ook in café de Schorre (te Bergen op Zoom red.) gehad, waar ik met Martin de Waal draaide. Ik startte toen net iets te vroeg een wat 'hardere' plaat in en merkte gelijk dat het publiek daar nog niet helemaal klaar voor was. Dat was voor mij wel echt een leermoment. Ik heb daardoor de illusie van 'een perfecte set' inmiddels ook los kunnen laten. Die perfecte set wil je natuurlijk altijd draaien, maar ik ben zelf van mening dat je dat niveau maar zelden of misschien zelfs nooit haalt. Ik ben eerlijk gezegd ook nog niet zo ver dat ik 'zomaar' een setje kan draaien voor publiek, maar dat zou ik wel graag willen leren."

Kieskeurig

Jansen wil alleen niet 'zomaar een set' in elkaar zetten, maar juist liever kiezen voor artiesten die niet standaard zijn in de scene. "Ik heb een hele brede smaak, maar kan het nog wel lastig vinden om binnen de Techno iets uit te kiezen wat niet 'standaard' is. Ik ga daar eigenlijk wel altijd naar op zoek. Op zoek naar die spannende platen, die niet per sé populair hoeven te zijn.ik wil graag origineel zijn in de stijl van mijn muziek, want ik denk ook dat dat hetgene is waardoor mensen mij gaan onthouden. Er zijn best veel DJ's die sets draaien met nummers die je continu op Slam! kan horen, maar dat is niet wat ik wil doen. Het nadeel daarvan is natuurlijk wel dat ik het risico loop dat zo'n plaat dood kan slaan waar ik het eerder over had. Uiteindelijk denk ik dat ik 'water bij de wijn' moet doen, want je wil natuurlijk niet altijd het risico lopen dat je plaat niet aan slaat," lach Jansen.

Dilemma

Als Jansen de keuze krijgt tussen het headlinen van een kleine club, of het openen van een groot festival beginnen zijn ogen te glinsteren. "Ik zou er zeker voor kiezen om dan te openen op een groot festival. Het spelen in een kleine club, waarbij iedereen voor jouw set komt is natuurlijk gaaf. Maar ik heb het gevoel dat als ik eenmaal op de grote festivals ga draaien er vaker van dat soort boekingen gaan komen," zegt Jansen standvastig. "Ik zou het echt heel tof vinden om dat soort boekingen uiteindelijk te kunnen doen. Een festival openen als Tomorrowland of Awakenings is toch wel echt een absolute droom."

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Bezorgers

Kats

Bezorgers

Wemeldinge

CV Monteur

Bergen op Zoom

Bezorgers

Vlissingen

Medewerker Technische Dienst

Rilland

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief