Vier honden uit de gemeente Tholen mogen voortaan alleen nog maar aangelijnd en gemuilkorfd naar buiten.
Vier honden uit de gemeente Tholen mogen voortaan alleen nog maar aangelijnd en gemuilkorfd naar buiten.

'Gevaarlijke' Thoolse honden krijgen verplicht muilkorf om

  algemeen

THOLEN - Vier honden uit de gemeente Tholen mogen voortaan alleen nog maar aangelijnd en gemuilkorfd naar buiten. Daarmee worden de honden als gevaarlijk bestempeld. Dat heeft de gemeente Tholen bepaald nadat er een aantal incidenten met de dieren hebben plaatsgevonden. Het gaat om twee eigenaren waarvan er eentje één hond in bezet heeft. In het andere geval gaat het om drie honden van de dezelfde eigenaar.


Recent hebben er een aan incidenten met een viertal honden plaatsgevonden in de gemeente Tholen. "Eén incident betrof een hond die een mens heeft verwond. Het tweede incident betroffen honden die betrokken zijn geweest bij meerdere bijtincidenten met honden", zo laat een perswoordvoerder desgevraagd weten. "In het ene geval gaat het om een Pitbull-Mastino kruising. In het andere geval gaat het om Pitbull-achtige terriërs."

Muilkorven

Gevaarlijke honden die betrokken zijn geweest bij een bijtincident kunnen een muilkorfplicht krijgen. Voorheen kon de gemeente de eigenaren alleen sommeren om de hond buiten eigen terrein te muilkorven, maar burgemeester Ger van de Velde - de Wilde kan dankzij een alinea in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) ook verplichten dat zij ook op het eigen perceel een muilkorf aan moeten of aangelijnd dienen te zijn.

Deskundige

Het college is net als de Rijksoverheid van mening dat het aan de eigenaar is om de hond onschadelijk te houden en dat hij er alles aan moet doen om een incident te voorkomen. Wel zet de gemeente in op het terugdringen van de risico's. Zo heeft Tholen bepaald in navolging van het Rijk bepaald dat een hond niet mag worden uitgelaten door iemand die het dier niet onder controle heeft zoals bijvoorbeeld een kind. Ook moet de eigenaar een (gedrags)deskundige inschakelen als de hond agressief gedrag vertoont.

Gevaarlijk of hinderlijk

Ook heeft de gemeente Tholen maatregelen opgenomen in de APV. Zo kan er een aanlijn of muilkorf gebod opgelegd worden als het college de hond gevaarlijk of hinderlijk acht. "Gevaarlijk houdt in als de hond een persoon of een ander dier bijt", zo licht de gemeente toe op haar website. "Als de hond schade veroorzaakt aan roerende of onroerende zaken of als de hond een persoon of ander dier bijt, waarbij geen sprake is van lichamelijk letsel, wordt dit als hinderlijk gezien."

Eisen

Als eenmaal is bepaald dat een hond gevaarlijk is, moet de hond aangelijnd en gemuilkorfd zijn. "Een aanlijngebod houdt in dat de eigenaar of houder verplicht is de hond aangelijnd te houden. De lengte van de lijn mag maximaal 1,50 meter zijn. Een muilkorfgebod houdt in dat de eigenaar of houder verplicht is de hond te voorzien van een muilkorf die gemaakt is van kunststof, leer of beide materialen. De muilkorf moet zodanig ingericht zijn dat de hond niet kan bijten." Ook stelt de gemeente Tholen dat de hond gechipt moet zijn. De eigenaren van de honden zijn hiervan inmiddels op de hoogte gesteld, maar krijgen zoals wettelijk geregeld de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715748458&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief