Aron (21) en Joël (23) Beurkens uit Scherpenisse. FOTO FAMILIE BEURKENS
Aron (21) en Joël (23) Beurkens uit Scherpenisse. FOTO FAMILIE BEURKENS

Crowdfunding voor sportrolstoelen Aron en Joël

Door: Vera de Geus algemeen

SCHERPENISSE - Aron (21) en Joël (23) Beurkens uit Scherpenisse hebben de ziekte van Duchenne. Een spierziekte die hun leven als sinds hun kleutertijd belemmert. Toch zitten de heren niet bij de pakken neer, want zij hebben zich de afgelopen tien jaar toegelegd op elektrisch rolstoelhockey. Ze genieten er optimaal van en naar eigen zeggen is de sport een enorme uitlaatklep. Helaas zijn hun rolstoelen na een decennium intensief gebruikt te zijn geweest, zo goed al versleten. De aanschaf van twee rolstoelen en het jaarlijks onderhoud is echter duur, zeg maar gerust ontzettend duur. De gemeente Tholen draagt 12.000 euro bij, maar dat is bij lange na net genoeg. Daarom is er nu een crowdfundingsactie gestart om de benodigde 40.000 euro alsnog bij elkaar te krijgen, zodat de broers uit Scherpenisse hun sportieve prestaties niet op hoeven te geven.

 

Ard Beurkens is de vader van Aron en Joël. Hij blikt terug op de jeugd van zijn zoons. "Joël was zes jaar toen de ziekte ontdekt werd. Aron was vijf jaar. Op een gegeven moment zochten zij natuurlijk ook een leuke hobby. Na een bezoekje aan een Open Dag in Tilburg waar het Nederlands team Rolstoelhockey een demonstratie gaf. De jongens mochten meedoen en toen was het wel snel bekeken. Dat wilden zij ook gaan doen.", zo vertelt Ard. Joël heeft nog even wedstrijden geschaakt en gezwommen, maar drie hobby's werd te veel van het goede. Zeker in combinatie met studeren.

 

Fanatiek
Inmiddels spelen de broers uit Scherpenisse al tien jaar E-hockey of powerchair hockey. "Ze vinden het geweldig om te doen. Het is voor hen beiden echt een uitlaatklep. Ze zijn erg fanatiek, dat is mooi om te zien", zegt Ard. Joël en Aron trainen iedere week en spelen mee in competitie bij SGB-Goes. Hun elektrische hebben aardig wat uren 'gedraaid' met als resultaat dat ze na tien jaar echt aan vervanging toe zijn. "Maar voor de prijs van een nieuwe rolstoel, kun je een erg mooie nieuwe auto kopen", legt Ard uit. "Ik maak altijd de grap dat ik vier auto's heb. Mijn gewone auto, de bus om de jongens te vervoeren en de twee rolstoelen."

 

Voetbalvrienden
Tien jaar geleden werd de aanschaf van de twee rolstoelen mede mogelijk gemaakt door mooie acties van onder andere de familie Andriessen. Dit keer hoopt de familie Beurkens dat een crowdfundingsactie soelaas kan bieden. Op de website actiebeurkens.nl kunnen mensen die de sportieve mannen een warm hart toedragen een donatie achter laten. Inmiddels staat de teller al op bijna 9000 euro. Iets waar de familie Beurkens erg blij mee is, evenals met de bijdrage van de gemeente Tholen die 12.000 euro voor de voorziening uit kon trekken. "We hopen met de actie een heel eind te komen. Daarnaast hebben een aantal verenigingen al aangegeven misschien een sportief evenement op te willen zetten om zo geld in te zamelen. Ik ben zelf actief in het voetbalwereldje en ook voetbalvrienden hebben aangegeven te willen helpen."

 

Onderdelen en onderhoud
Joël en Aron kunnen nog heel eventjes vooruit met hun huidige rolstoelen. "Het is alleen de vraag hoelang nog. De rolstoelen worden steeds trager en dat komt de sportieve prestaties niet ten goede", lacht Ard. "Zeker als je bedenkt dat sommigen sporters het nieuwste van het nieuwste hebben. Maar daar gaat het niet om hoor", verduidelijkt hij. "Het is wachten tot een van de accu's en motoren het begeven. Het werkt met die rolstoelen net als met een auto. Dergelijke onderdelen zijn schreeuwend duur. Een nieuwe motor kost alleen al 800 euro. Net als bij een auto vraag je je dan af of je dat nog moet doen als ze eigenlijk versleten zijn. We willen natuurlijk niet wachten tot de mannen zonder elektrische rolstoel zitten." 

 

 

 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief