Het blijft iets bijzonders, wonen in een molen.
Het blijft iets bijzonders, wonen in een molen.

Molen de Verwachting zoekt nieuwe eigenaar

Door: Jacoline de Boer algemeen

THOLEN - Een unieke kans voor mensen die houden van molens maar net zo goed een unieke kans voor mensen die willen wonen in een zeer bijzonder object. Molen de Verwachting in Tholen zoekt namelijk een nieuwe eigenaar. Met het oog op de Thoolse Molendagen, een verhaal over de bekendste molen van Tholen.


Het blijft iets bijzonders, wonen in een molen. Voor Jan en Iza van Gorsel de huidige eigenaars van de molen is dat na al die jaren nog steeds zo. Ze kochten de molenromp met het naastgelegen pakhuis en woning in 1980 nadat ze een aantal jaren daarvoor al in dezelfde straat tegenover de molen woonden en dagelijks op de molen keken. De begane grond van de molen was toen al bij het huis betrokken en Jan en Iza werden verliefd op de molen met het huis. Toen de molen te koop kwam, twijfelden ze geen moment en kochten ze die.


Een stukje geschiedenis.
De molen zelf is gebouwd in 1848 en kreeg van de toenmalige eigenaar de naam De Verwachting. Waarschijnlijk is deze naam zo bedacht omdat de gemeentemolen die zo een zestig jaar ouder is de naam De Hoop had. Tot 1930 draaide de molen op windkracht. Daarna tot 1946 op een dieselmoter en vanaf 1946 werd het een mechanische maalderij. De molen werkte nog tot 1964 en kwam toen stil te liggen. Jan en Iza kochten de molen in 1980 en in 2008 en 2009 is de molen volledig maalvaardig gerestaureerd. Op 30 april 2010 openden ze molenwinkel de Vlaswiek, in deze winkel verkopen ze 80 soorten ambachtelijk gemalen meelproducten voor brood, cake- en pannenkoeken, en verschillende soorten meel. Ook zijn er cadeauartikelen en souvenirs te vinden. In 2012 kwam er een molenmuseum bij. In het Willem Bastiaanse molenmuseum zijn 40 Hollandsche molens te vinden die op schaal zijn nagebouwd. Jan heeft een molenaarscursus gevolgd maar hij is geen "echte" molenaar. Na de restauratie heeft hij 200 kilo tarwe gemalen om de stenen goed in balans te krijgen maar sindsdien komen de meelproducten van een andere ambachtelijke molenaar. Dit omdat het te veel is om in alleen te doen.


Jan en Iza
Jan en Iza gaan met spijt weg uit de prachtige woning. Jan vertelt: Vaak kwam er de vraag van bezoekers of ze ook iets konden drinken, die mogelijkheid was er niet. Dat heeft ons aan het denken gezet en wij zijn toen met de gemeente in gesprek gegaan. De plannen die wij hadden zijn goed gekeurd maar door onze leeftijd zien wij dit niet meer zitten. Voor wie interesse heeft om de molen te kopen krijgt er dus ook de tekening voor uitbreiding met horeca bij. "Uiteraard is dit geen verplichting" vertelt Jan verder. "Maar voor het stadje Tholen zou het geweldig mooi zijn als er bij de molen een horecagelegenheid bij zou komen, iedere toerist zou dan zeker langskomen" vertelt Jan.

Dat de molen bijzonder is blijkt wel uit de toeristen die er nu al komen. Mensen van verschillende werelddelen zijn al langs geweest om deze prachtige molen te bezoeken. Mensen die het op prijs stellen kunnen een korte toelichting krijgen over de geschiedenis van de molen. Echter de meeste mensen hebben daar geen geduld voor en klimmen gelijk zelfstandig de molen in. Jan vertelt:" Een normale snelheid om te malen is 60 enden per minuut, dan gaan de wieken met een snelheid van 150 km per uur rond. Daar moet je dus niet voor komen, veiligheid is echt heel belangrijk op een molen". Jan en Iza zullen pas verhuizen als ze de molen verkocht hebben en blijven in hun geliefde stadje Tholen wonen. Ze hebben tot nu toe ook nog geen plekje als dit kunnen vinden. Het huis en de molen brengen een hoop mooie herinneringen met zich mee. Hun vier kinderen zijn er opgegroeid, twee ervan hadden zelfs hun slaapkamer in de molen. Jan vertelt:" Je moet de wieken zien gaan en de wind horen suizen heel bijzonder is dat. Het blijft een bijzondere plek", aldus Jan. Meer informatie op www.molendeverwachtingtholen.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief