De vlag bestaat al sinds 1978. FOTO'S JACOLINE DE BOER
De vlag bestaat al sinds 1978. FOTO'S JACOLINE DE BOER

Regenboogvlag wapperde ook in gemeente Tholen

Door: Jacoline de Boer Algemeen

THOLEN - Op 11 oktober was het internationale Coming Out Day. Om die reden werd dan ook bij het gemeentehuis in Tholen de regenboogvlag gehesen. Ondanks het slechte weer was er veel belangstelling voor het hijsen van de vlag.

Coming Out Day vind jaarlijks steevast plaats op 11 oktober. Op Coming Out Day wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de acceptatie van diversiteit. Op deze dag staat de boodschap centraal dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn en zich geaccepteerd en sociaal veilig voelt. De regenboogvlag symboliseert dit motto speciaal voor lesbiennes, homomannen, biseksuelen en trans- en intersekse personen (LHBTI'ers), maar in feite geldt de boodschap voor iedereen in de maatschappij.

Discussie

Het afgelopen jaar ontstond op het eiland Tholen een felle discussie over het al dan niet hijsen van de regenboogvlag. PvdA en GroenLinks wilden de vlag laten wapperen als symbool voor de acceptatie van LHBTI'ers. 22 Thoolse kerken waren het er absoluut niet mee eens om de vlag te laten wapperen en protesteerden fel. Uiteindelijk is besloten om een vijfde vlaggenmast aan te schaffen waardoor organisaties zelf een vlag kunnen hijsen als zij dit willen. Zodoende kon de vlag dit jaar toch wapperen op Coming Out Day.

Symbool

De vlag, die uit zes gekleurde strepen bestaat, is inmiddels ook het wereldwijd aanvaarde symbool van de LHBTI-gemeenschap. De vlag bestaat al sinds 1978. Elk jaar hangen er meer en meer instanties, scholen en gemeentes de vlag uit. Ook worden er op steeds meer plekken in Nederland regenboogzebrapaden aangelegd. Afgelopen vrijdag werd de vlag bij elf van de twaalf Zeeuwse gemeentes gehesen. Alleen op Schouwen-Duiveland was de vlag nog niet te zien, maar wellicht dat dit volgend jaar alsnog gebeurt.

Steuntje

Stefano, voorzitter van het LHBTI netwerk Zeeland, had de eer om de vlag te mogen hijsen in Tholen en was daar erg blij mee. "Het aantal zelfdodingsgevallen onder LHBTI'ers is nog steeds enorm hoog. Door de regenboogvlag te hijsen laten wij zien dat wij ze accepteren en op deze manier kunnen wij ze een steuntje in de rug geven. Het hijsen van de vlag zorgt voor een drempelverlagende werking. Door over het hijsen van de vlag te praten biedt het LHBTI'ers misschien eerder de mogelijkheid om over hun geaardheid te praten."

Eenzaam

Sinds een aantal jaren komt er gelukkig steeds meer steun vanuit het ministerie om het aantal zelfdodingen en zelfmoordpogingen terug te dringen. LHBTI'ers voelen zich vaak onbegrepen en eenzaam. Het hijsen van de vlag kan dan ook echt verschil voor hen maken.

Moeilijk

Ook burgemeester Ger van de Velde was aanwezig bij deze speciale gebeurtenis. "Ook wij kennen de LHBTI gemeenschap en ik weet dat er mensen zijn die het ontzettend moeilijk hebben. Voor mij telt iedere inwoner, dus ook iemand uit de LHBTI-groep", zo vertelde ze.

Trots

Kristel Droogers uit Oud-Vossemeer zit momenteel midden in haar transitie van man naar vrouw. Zij vertelt over het hijsen van de regenboogvlag het volgende: "Ik vind het een prachtig symbool. Zeker als je eigen gemeente je toch via deze weg duidelijk wil maken dat je hier mag zijn wie je bent, ongeacht je geaardheid, gender, leefstijl of geloof. Wat dit betreft ben ik zeer trots op onze burgemeester dat zij dit naar buiten wil dragen."

Brief

Erik Vroegop was samen met zijn man Adriaan aanwezig. Zij hebben vorig jaar een brief geschreven aan de gemeente met het verzoek voor het hijsen van de regenboogvlag. Het echtpaar vind het hijsen van de vlag een stap in de goede richting. "Het is een stukje acceptatie voor mensen die nog in de kast zitten", aldus Erik en Adriaan.

Ook burgemeester Ger van de Velde was aanwezig bij deze speciale gebeurtenis.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief