Logo internetbode.nl/tholen

Deuren definitief dicht na 25 jaar inzet voor eerlijke handel

  Bedrijvig Nieuws

THOLEN – De Wereldwinkel viert haar zilveren jubileum. Gedurende 25 jaar hebben Thoolse vrijwilligers zich enthousiast ingezet voor de bevordering van eerlijke handel. Deze week kunt u profiteren van aantrekkelijke acties en leuke kortingen. Echter, na tweeënhalve decennia blijkt de Wereldwinkel ondanks het bereiken van haar doelen niet langer levensvatbaar. Medio dit jaar sluit de Wereldwinkel in Tholen haar deuren.

Bijna 50 jaar timmert de Wereldwinkel in Nederland aan de weg om eerlijke handel te promoten. Succesvol. Fair Trade, Max Havelaar, Dopper, Tony's Chocolonely, Seepje zijn populair mede door de inzet van de Wereldwinkels. 25 jaar geleden gingen de deuren van de Wereldwinkel in Tholen open in de Stoofstraat. Ze verhuisde naar de Bakstraat en vervolgens naar de Kerkstraat. Ze maakte op veel fronten ontwikkelingen door. Van een stoffig imago transformeerde de Wereldwinkel in een moderne winkel met een ruime keuze in food- en non foodproducten. De crisis hakte er in, maar de Thoolse Wereldwinkel redde het. Daarentegen legt ze het af tegen prijsvechters die een geduchte concurrent vormen met hun kunstmatige, grootschalig geproduceerde kunstnijverheidsartikelen. "In de Wereldwinkel is een vergelijkbaar product duurder. Veelal is zo'n product handgemaakt en uniek. De maker krijgt er een eerlijke prijs voor", aldus bestuursvoorzitter Ben Schoonen. "Ook doen consumenten vaker inkopen via websites en letten ze logischerwijs meer op de eigen portemonnee." Verder verplaatste de afzetmarkt van Fair Trade producten zich naar de commerciële handel, die zich realiseerde dat het Fair Trade certificaat en sterk verkoopargument is. "Het doel van de Wereldwinkel is daarmee wel voor een groot deel gerealiseerd."

Kunstnijverheid Voor de kunstnijverheid is er nog wel een lange weg te gaan. Schoonen: "Helaas is de omzet voor de Wereldwinkel in Tholen te laag om de kosten te dekken." Vooralsnog is er veel bereikt en daar mogen de vrijwilligers terecht trots op zijn. De huidige 27 vrijwilligers nemen dan ook met gemengde gevoelens afscheid. Van de 450 Wereldwinkels die Nederland ooit telde zijn er nog 300 over waar je terecht kunt voor echt eerlijke producten. Wat rest voor de Thoolse vrijwilligers zijn de mooie herinneringen. Schoonen: "De altijd enthousiaste vrijwilligers nemen altijd de tijd voor iedereen en de Afrikadag was er een om nooit te vergeten. Ook het saamhorigheidsgevoel is memorabel. Sommige vrijwilligers zijn al vanaf het eerste uur actief." De deuren mogen dan definitief sluiten, het gebeurt in elk geval niet met een negatief saldo. "Door een goed financieel beleid kunnen we een mooi bedrag schenken aan een doel dat de doelstelling van de Thoolse Wereldwinkel zoveel mogelijk benadert en ten goede komt van de kunstnijverheid. Het gaat naar degenen waarvan wij producten hebben afgenomen."

Openingstijden: maandag van 13.30 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. Website: www.wereldwinkeltholen.nl. Telefoon: 0166 604767

BIJDRAGE JOSIEN MATHLENER<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1432894961138-0&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief