nieuwe-kerk-abdij-large
nieuwe-kerk-abdij-large

Kans op een coalitie met Forum voor Democratie heel erg klein

Door: Eugene de Kok Politiek

MIDDELBURG - Het lijkt onwaarschijnlijk dat Forum voor Democratie deel gaat uitmaken van het nieuwe college van Gedeputeerde Staten.

“Ik zie een complex en langdurig traject met behoorlijke afbreukrisico's”, zei preformateur Ad Schenk vrijdag. De oud-wethouder van de gemeente Borsele adviseerde door te gaan met het huidige college van CDA, VVD, SGP en PvdA.

Vijf partijen

Hij kreeg vorige week de opdracht van winnaar Jo-Annes de Bat van het CDA om te onderzoeken of een coalitie met vijf partijen mogelijk was, vanwege de vijf zetels winst van FVD. Schenk zei ‘open en constructieve gesprekken’ met alle vijf partijen te hebben gevoerd, maar voorziet veel beren op de weg. Zo hechten de vier huidige coalitiepartijen sterk aan heldere afspraken vooraf en wil FVD zich juist niet te veel wil vastleggen, mede omdat ze een voorstander is van referenda over bepaalde onderwerpen.

Stabiel

Ook zijn er verschillen op het gebied van klimaat en de energietransitie en liggen de partijen ideologisch uit elkaar. “Het maakt het moeilijk om tot een stabiele coalitie te komen”, aldus Schenk.

De Bat zei dit weekend in gesprek te willen gaan met de VVD, SGP en PvdA én FVD over het vervolg. Dinsdag komt hij met een tijdspad over de verdere formatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief