Logo internetbode.nl/tholen

Open Bergs schaakkampioenschap

  Sport en Vereniging

BERGEN OP ZOOM - In kampioenspoule A behield de niet spelende René Punt zijn koppositie. Deels ook omdat zijn directe concurrenten Henry Groenveld en Ton Hertogs verloren. Oliver de Hert is nu opgeklommen naar de tweede plaats. In finalepoule B was het stuivertje wisselen om de koppositie. Pieter-Jan Demmers won van Kees de Looff en heroverde zo de koppositie. Maar Henk van Houten klimt in het spoor van deze twee mee omhoog, sterker hij heeft tot nu toe al zijn partijen gewonnen, maar heeft minder wedstrijden gespeeld.

De uitslagen van afgelopen vrijdag in finalepoule A waren: Robert Kunst-Erwin Kalle ½-½; Piet Bruijs-Bas van de Putte ½- ½; Henry Groenveld-Oliver de Hert 0-1; Martin de Smit-Ton Hertogs 1-0. René Punt staat bovenaan met 4½ uit 5 gevolgd door Oliver de Hert met 3½ uit 5. De derde plaats wordt gedeeld door een drietal, te weten Robert Kunst, Ton Hertogs en Henry Groenveld met 3 uit 6.

De uitslagen in finalepoule B waren: Jan Haverhoek-Frank Lambregts 1-0; Bert van de Linden-Robert Goedegebuur 0-1; Pieter-Jan Demmers-Kees de Looff 1-0 en Wesley Hopmans-Henk van Houten 0-1. De stand bovenaan is nu: 1. Pieter-Jan Demmers 6½ uit 7, 2. Kees de Looff 6 uit 8 3. Henk van Houten 5 uit 5.

Aanstaande vrijdag speelt BSV A nog haar laatste wedstrijd in de avondcompetitie tegen Rochade A uit Tilburg. Voor de Bergenaren staat er niets meer op het spel, degraderen kan niet meer en kampioen worden evenmin. Waarschijnlijk zullen ook een aantal achterstallige Open Bergs partijen worden gespeeld.

Vorige week gaven we u een probleem uit de partij Aljechin-Freeman. Aljechin was voor de Tweede Wereldoorlog wereldkampioen geworden door de Cubaan Capablanca te verslaan. In 1935 verloor Aljechin zijn wereldtitel tegen de Nederlander Max Eeuwe. Echter twee jaar later, in 1937 dus, heroverde Aljechin zijn titel. Direct na de Tweede Wereldoorlog stierf Aljechin in Portugal en werd in 1948 een wedstrijd gehouden tussen alle sterke schakers van dat moment. Botwinnik won en dat was het begin van de periode Botwinnik. Maar terugkomend op het probleem, die had als stand: Wit: Kg1, Dg5, Te1, Pf5 pi: a2, f2, g2, h2; Zwart: Kg8, Df6, Tb7, Pg6 pi: a7, b6, c4, f7, g7, h7. De oplossing luidt 1.Te8+ Pf8 2.Ph6+ Dxh6 [2...Kh8 3.Txf8#] 3.Txf8+ Kxf8 4.Dd8#.

Het nieuwe probleem komt uit een partij tussen Kveletsky-Roslinsky in 1954, waarschijnlijk twee Russische schakers. Zie het diagram en geef aan hoe wit de partij wint.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1432894961138-0&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/tholen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief