Schilderij 'De zee geeft'
Schilderij 'De zee geeft' Foto: Marcel van Tienen

Werken van Van de Lande en Van Tienen in Markiezenhof

Sport en vereniging

THOLEN - Marcel van Tienen uit Tholen en Victor van de Lande uit Sint-Annaland behoren tot de tien kunstenaars die zijn geselecteerd voor de expositie M5 Koele Wateren in het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Een jury van landelijke museumdirecteuren koos uit ruim 100 voor het project ingezonden kunstwerken 14 werken voor de expositie. Daarvan zijn er vier van Van Tienen en twee van Van de Lande.

Het project M5 is een samenwerkingsverband tussen het Rijksmuseum en een aantal musea in Nederland, waaronder het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Opzet is een aantal werken uit het Rijksmuseum beurtelings in regionale musea tentoon te stellen. Iedere twee jaar gebeurt dit onder een specifiek thema. In Bergen op Zoom gaat dit steeds vergezeld van een expositie van regionale kunstenaars. Twee jaar geleden was dat ‘Lage Landen’. Dit keer draait alles om ‘Koele Wateren’.

Ook bij ‘Lage Landen’ waardeerde de jury de schilderijen van Van Tienen en Van de Lande al met een plaats in het Markiezenhof. Dit keer was de jury opnieuw onder de indruk van de werken van de twee Tholenaren.

Kunstenaars
Van Tienen zond de schilderijen ‘De zee geeft’ en ‘De zee neemt’ in, en ’Er is niets wat hier nog blijft’ 1 en 2. De jury hierover: ‘’Van Tienen schildert met flair. Elke toets is raak. Mooi. Hedendaags. En ook vol referenties aan het expressionisme uit de eerste decennia van de vorige eeuw. Wonderlijk hoe zoiets een nieuw leven krijgt in handen van een schilder van meer dan een generatie later’’.

Van Victor van de Lande koos de jury de werken ‘Scheepswerf Bergen’ en ‘Strand’. Met als waardering: ‘’Goed schilderwerk, daar valt het oog meteen op. En dat is bij deze schilderijen van Victor van de Lande onmiskenbaar het geval. Een spitsvondige schilder: goede kijker en technisch vaardig. Het beeld als vlot genoteerde ervaring, mooi’’.

Het Rijksmuseum stelde voor de expositie M5 Koele Wateren veertig werken uit zijn collectie beschikbaar, onder meer van Toorop, Van Ruisdael en Jacob Maris. Deze schilderijen, en de werken van de tien regionale kunstenaars, zijn van 10 november tot 7 maart 2021 te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom.
info:
www.markiezenhof.nl;
www.marcelvantienen.exto.nl;
www.victorvandelande.tumblr.com.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief