Derby SPS - Stavenissen
Derby SPS - Stavenissen Foto: Frits Simons

SPS heerst in eerste helft en Stavenisse in de tweede

Door: Bregje Kop Sport

POORTVLIET – De wedstrijd leek gespeeld in de rust maar zoals dat wel meer gebeurde in het verleden tussen de beide ploegen zag de tweede helft er totaal anders uit dan de eerste. Stavenisse kwam op wilskracht terug terwijl ze eerder niets hadden in te brengen. Eindstand SPS – Stavenisse 2 – 2.

DOOR FRITS SIMONS

Vooraf waren er van beide kanten diverse prognoses. Aanvoerder Marnix van der Slikke van SPS zag zijn ploeg met 3 – 0 winnen. Voorzitter Louis Wesdorp van Stavenisse dacht dat zijn ploeg eveneens met 0 – 3 aan het langste eind zou trekken. Een vrouwelijke supporter meende dat het 3 – 2 voor SPS zou worden. Wesdorp: "Stavenisse staat weliswaar nog maar op 1 punt maar we hebben allemaal sterke tegenstanders gehad en die ontmoeten we vandaag weer."

Oppermachtig SPS
SPS kwam veel beter uit de startblokken dan in de vorige derby tegen Vosmeer en speelde direct geconcentreerd en snel. Stavenisse kon er weinig tegenover stellen en probeerde SPS alleen maar tegen te houden. Wel loerden ze op foutjes van SPS maar met name Lorenzo van Haaften wist niet te profiteren. Er heerste in Poortvliet een echte derbysfeer met veel toeschouwers. SPS combineerde er in het eerste half uur lustig op los en liet prima verzorgd voetbal zien. Toch kwamen er weinig kansen maar toen ze kwamen, was het ook direct raak. In de 29 e minuut was er zoals bijna de hele eerste helft een prima aanval via links waar de sterke Marnix van der Slikke en René de Groen voortdurend gevaarlijk waren. Een uitstekende assist kwam bij de vrijstaande Maurice Lindhout terecht die laag en hard inschoot: 1 – 0. Drie minuten later was het weer raak. Marnix van der Slikke speelde zich keurig vrij en schoot de bal loepzuiver in de hoek: 2 – 0.

Rust
De grensrechter van SPS, Niels Lisseveld, zag het gevaar al aan komen: "We staan verdiend voor en
hebben bepalend gespeeld maar we zijn er nog echt niet. We hebben al meer met 2 – 0 voor gestaan tegen Stavenisse. De jeugd van SPS was veel positiever: "We gaan gemakkelijk winnen. Het wordt een eitje. Grensrechter Aalt de Rijke van Stavenisse gaf al aan dat hij geen kwaad woord over zijn ploeg wilde horen.

Totaal ander beeld
Even leek het nog hetzelfde te gaan maar toen begon Stavenisse ineens te komen. In de 52 e minuut schoot Rudy Ridderhof voor een open goal op de paal en daarna bleef Stavenisse maar doorgaan met de bal in het strafschopgebied te pompen. SPS leek helemaal van slag te zijn. Toch duurde het nog tot de 80 e minuut voordat Rudy Ridderhof prachtig scoorde met een kopbal en enkele minuten later was het 2 – 2 door een doelpunt van Lorenzo van Haaften. De spanning was helemaal terug en het werd weer een echte wedstrijd waarbij uiteindelijk de punten eerlijk verdeeld werden.

Visie trainers
Anton Verweij: "In de eerste helft speelden we prima maar in de tweede helft raakten we de controle na het eerste doelpunt helemaal kwijt. We mogen nog blij zijn met een punt. Trainer Jaap Knop voerde in de rust twee belangrijke wissels door: "Ineens begonnen we wel te voetballen. Mooi dat we terug kwamen. De eerste overwinning komt er spoedig aan."