Afbeelding

‘Burger moet helpen ondermijning aan te pakken’

112 Meldingen

MIDDELBURG - In de strijd tegen ondermijnende criminaliteit in Zeeland hebben politie, Openbaar Ministerie en gemeenten ook de hulp van de burgers nodig. Daarom werken deze partijen dit jaar aan het vergroten van de bewustwording over ondermijning bij de Zeeuwen. “Kijk niet weg, maar meld misstanden”, roept Ronald Weydema, districtschef Zeeland van de politie, burgers op. “We denken veel te missen”, zegt Jetze Visser, Programmamanager Ondermijningsbeeld Zeeland.

Partijen als politie, gemeenten, Belastingdienst en Openbaar Ministerie leggen hun informatie naast elkaar om georganiseerde criminaliteit sneller in beeld te krijgen. Zo willen deze organisaties samen een vuist maken tegen ondermijning, waarbij de ‘onderwereld’ de veiligheid van burgers en overheid bedreigt.

Weerbaarheid Burgers en ambtenaren kunnen bewust of onbewust meewerken aan criminele activiteiten of hiertoe gedwongen worden, bijvoorbeeld bij het verlenen van een vergunning. Daarom worden ambtenaren en mensen met kwetsbare beroepen, zoals makelaars en notarissen, al langer getraind op bewustwording en weerbaarheid. De partijen willen de burgers hierbij nu ook betrekken. Hoe, dat is nog niet helemaal duidelijk, vertelt Jetze Visser, en kan per gemeente verschillen.

Misstanden In het algemeen roepen politie, Openbaar Ministerie en de gemeenten Zeeuwen op misstanden te melden. Dat kan bijvoorbeeld via Meld Misdaad Anoniem. Als het twijfelachtig is dat de buurman die nieuwe, dure auto kan betalen, kijk dan niet weg, maar meld dit bij de politie, noemt politiechef Ronald Weydema een voorbeeld. “Je moet niet willen dat er criminele activiteiten plaatsvinden in jouw buurt”, stelt Weydema. “Het is vervolgens aan ons om de burger te laten zien dat we hun signalen serieus nemen”, zegt officier van justitie Marco van Leeuwen.

Familie In Goes hebben meerdere organisaties gezamenlijk een criminele familie aangepakt. “Zij waanden zich onaantastbaar en maakten misbruik van voorzieningen”, vertelt Visser. “Zo kregen ze onterecht een uitkering.” Eén familielid zit nu achter slot en grendel. “Het is een traject van jaren om zo’n familie in de gaten te houden”, zegt Van Leeuwen.

Melden De wijkagent van de buurt waar de familie woont hoort volgens Visser positieve geluiden over de aanpak. “De wijkagent hoort terug van mensen dat het weer rustig is in de wijk.” Weydema vertelt dat de overheid de actie tegen deze familie initieerde. “Maar ik weet zeker dat de buurt afwist van wat er bij deze familie speelde. We moeten ernaartoe dat burgers dit meer melden.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief